Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. januar 2002 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Militæruniformer og russiske pannekaker

Staute karer. Programleder Kjell Fuglehaug med samleren Bjørn Furuborg, som blant annet samler på gamle militæruniformer (Foto: Lars Chr. Wallace)
Staute karer. Programleder Kjell Fuglehaug med samleren Bjørn Furuborg, som blant annet samler på gamle militæruniformer (Foto: Lars Chr. Wallace)
Bjørn Furuborg i Kristiansand har blant annet mer enn 600 militære uniformer, og han kan innrede minst ti landhandlerier komplett med utstyr og varer. Dessuten har han en gammel intakt jernvarebutikk, en gammel optisk forretning og en gammel urmakerforretning med verksted. I kjøkkenkroken lager Gerd og Frode en av Gerds dessert-favoritter, russiske pannekaker.

Bjørn Furuborg samler på alt fra knappenåler til kanoner, og blir av andre samlere omtalt som den største og galeste. Han har også en imponerende samling med våpen, og historiske arkiver etter blant andre Quisling og Nasjonal Samling. I de neste to programmene prøver Kjell Fuglehaug å gi seerne et lite innblikk i denne Norges desidert største, private samling.

En annen som samler på ting er Per Inge Torkelsen. Han viser oss hva han har funnet fram på roteloftet sitt.

Kennedy og Nixon
Ellen Ørnes har denne gangen blant annet funnet fram et skap fra 1700-tallet. Skapet, som har skriveklaff, er en blanding av skap, skatoll og kannestol, og er malt igjen av konservator Anny Næss. Ellers får vi i avdelingen for moderne antikviteter se en identisk stol som Kennedy og Nixon satt i da de i 1960 debatterte foran millioner av tv-seere før presidentvalget. Stolen er blitt veldig populær, og er designet av dansken Hans J. Wegner.

Russiske pannekaker
Gerd og Frode skal lage russiske pannekaker i kveld. Desserten var en av Gerds favoritter i yngre dager, men den er tidkrevende å lage og passer derfor ikke så godt for dagens travle husmødre. Den smaker imidlertid fortreffelig, og derfor har Gerd og Frode lyst til å dele oppskriften med andre interesserte.

Veslemøy og Sven har blant annet funnet fram den kjente visen ”Barndomsminner fra Nordland”, skrevet av salmedikteren Elias Blix.

Russiske pannekaker

250 g smør
250 g mel
En halv l melk
125 g melis
6 egg
revet skall av en sitron

Serveres med frisk marmelade (evt. aprikos eller rabarbra) og vaniljesaus.

Kok opp melken og tilsett revet sitronskall og melis
Smør, mel røres ut med melkeblandingen. Det hele varmes opp til slipper skje og gryte. Røren kjøles ned. Eggene deles og eggeplommene has i røren. Stivpisk eggehvitene og vend dem i røren. Av denne røren lages så mange pannekaker en kan få. Disse legges lagvis oppå hverandre med frisk marmelade mellom lagene. Skjæres opp som en bløtkake. Serveres med vaniljesaus.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Staute karer. Programleder Kjell Fuglehaug med samleren Bjørn Furuborg, som blant annet samler på gamle militæruniformer (Foto: Lars Chr. Wallace)
2 Ellen Ørnes har flere antikviteter å by på (Foto: Marit Hommedal)
3 Matretten i kveld er russiske pannekaker (Foto: Marit Hommedal)