Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. mars 2005 kl 19.45 Den blå gleda

Tett på Sondre Bratland

Sondre Bratland har gjennom over 20 år markert seg som vår fremste mannlige folkesanger. (Foto: Geir Åge Jensen, NRK)
Sondre Bratland har gjennom over 20 år markert seg som vår fremste mannlige folkesanger. (Foto: Geir Åge Jensen, NRK)
Sondre Bratland har gjennom mer enn 20 år markert seg som vår fremste mannlige folkesanger. I "Den blå gleda" forteller han om sin bakgrunn og sine musikalske idealer. Programmet byr på både humor og alvor, og masse musikk som spenner fra vilter country til påskesalmer.

I ungdommen var det Elvis Presley og Hank Williams som var de musikalske heltene for Sondre Bratland. Først som 25-åring fikk han øynene opp for folkemusikken, og i første rekke den religiøse sangtradisjonen. Gjennom konserter, plateutgivelser og undervisning har han i over 20 år vært med på å sprenge grenser mellom ulike musikksjangre og gjort norsk folkemusikk tilgjengelig for et større publikum.

Sondre Bratland har turnert over hele landet og samarbeidet med en lang rekke kor og artister. Han har 25 plateproduksjoner bak seg der han har deltatt som artist og produsent. I vår kommer det tiende soloalbumet hans, "Syng meg heim", som er en blanding av country og irsk og norsk folkemusikk.

Sammen med organisten Iver Kleive har Sondre Bratland skapt en ny sjanger innen norsk salmesang. Han har også samarbeidet med felespilleren Annbjørg Lien, som medvirker i programmet, Knut Reiersrud, Nils Petter Molvær, Knut Buen og Arne Nordheim, for bare å nevne noen.

Leken guttunge
- Sondre Bratland har et stort alvor, men er også en leken guttunge. Det sier plateprodusent Erik Hillestad ved Kirkelig Kulturverksted, som har utgitt samtlige av Bratlands soloplater.

- Når gledesbegeret er fullt, er tåra nærmere enn latteren, sier Bratland selv. Han snakker om den blå tonen som finnes både i bluesen og i folkemusikken. – I all ekte glede er det et stenk av vemod, dette er universelt. Den dypeste gleden, enten det handler om kjærlighet eller religion, bærer i seg en blå grunntone. Jeg kaller det den blå lovsangen, sier han.

Statslønn
Sondre Bratland fikk statslønn i 1997, og lever nå av og for musikken. I tillegg underviser han ved masterstudiet i folkemusikk på Høgskolen i Telemark i Rauland. Her viser han oss rundt på skolen, og lar oss bli med på et kvedermøte med Kirsten Bråten Berg.

Programmet avsluttes med påskesalmen "Vi som går opp til Jerusalem", i et opptak gjort i den vakre stavkirken i Røldal.

Musikkdokumentar fra NRK Østafjells
Programansvarlig: Anne Lognvik
Foto/redigering: Geir Åge Jensen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99