Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 22. mars 2000 kl 22.00 NY adresse: Danser Martin Løfsnes

NY adresse: Danser Martin Løfsnes (ttv)


NRK1 onsdag 22. mars kl 22.00
NY adresse: Danser Martin Løfsnes

Norsk danser i verdensklasse

Martin Løfsnes fra Bærum kom aldri inn på balletthøyskolen i Oslo. Men lykken førte ham til New York. I dag danser han i det verdenskjente Martha Graham-ensemblet. I programmet - som er det første av fire kunstnerportretter, signert Bjørn Fredheim - møter vi Martin Løfsnes hjemme i New York og under trening med ensemblet.

I løpet av de siste årene har Martin Løfsnes arbeidet seg fram til en posisjon som en av de aller fremste danserne i det berømte Martha Graham-ensemblet i New York.

I programmet følger vi Martin på øvelser med ensemblet, snakker med kolleger og besøker ham hjemme i Brooklyn der han bor i eget hus sammen med sin samboer.

Martin forteller om et liv som utelukkende består av trening, forestillinger og turneer. Han har et sterkt forhold til Norge, men har ingen planer om å flytte \"hjem\".

Martin Løfsnes kom ikke inn på Statens Balletthøyskole, men derimot ved London Contemporary Dance School. Siden 1993 har han danset med Martha Graham-ensemblet. Han har en sterk posisjon i ensemblet og blir omtalt som en perfekt danser.

Fire kunstnerportretter
Under fellestittelen \"NY- adresse\" møter vi fire unge norske kunstnere som er bosatt i New York og som alle har gjort seg bemerket innenfor sitt felt. I det første programmet møter vi danseren Martin Løfsnes. De tre andre er fotografen Anne Kathrine Senstad, web- designeren Morten Sohlberg og klesdesigneren Elisabeth Surdal.

- Hvert av programmene er gjort i løpet av 3 - 5 dager, og vi følger hovedpersonene i arbeid og fritid, forteller manusforfatter og regissør Bjørn Fredheim. De fire unge norske kunstnerne vi møter i serien har alle det til felles at de synes New York er et spennende og utfordrende sted å jobbe, og at de der får muligheter som de aldri ville fått i Norge. Enkelte synes nok at hjemlandet, i noen tilfeller, ikke har gitt dem de utfordringene, og kanskje heller ikke mulighetene, de ønsket. I New York er det lettere å bli akseptert for den man er og få gehør for ideer som hadde vært vanskelig å gjennomføre i Norge.

Alle opptakene ble gjort i løpet av 20 svært hektiske dager i New York, og i høyt tempo. - Å følge \"våre\" personer er ikke alltid like lett i en hverdag og et miljø som skiller seg ganske radikalt fra Norge. Det paradoksale er at bare det å få lov til å gjøre opptak, absolutt ikke er noen selvfølge i en by og et land der store deler av menneskenes hverdag er relatert til fjernsyn, sier Bjørn Fredheim.

NRK1 onsdag kl 22.00


Bilde
Martin Løfsnes fra Bærum er førstedanser i det verdensberømte Martha Graham-ensemblet. Han er for øvrig barnebarn av Knut Løfsnes, stifteren av Sosialistisk Folkeparti. (Foto: FOCUS film 2000)

Dokumentarserie i fire deler om unge norske kunstnere i New York
Produsert av FOCUS film i samarbeid med NRK
Manus og regi: Bjørn Fredheim

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41