Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. april 1999 kl 20.45 En reise i Irland

En reise i Irland (ttv)


NRK1 søndag 25. april kl 20.45
En reise i Irland (2:4)

En reise i det grønne

Mennesker, musikk og natur er stikkord når Lise Foss i kveld setter kursen for Irland. Hun kommer i et fredeligere ærend enn vikingene som dro i vesterled for over tusen år siden. Nå ønskes nordmenn på ferie i Irland hjertelig velkomne.
- Ingen steder er gresset grønnere enn i Irland. Og den irske gjestfriheten er viden kjent. Det er to gode grunner til å legge ferien til Irland. Men det finnes mange flere, forteller en entusiastisk Lise Foss.
I kveld tar hun oss med utenfor allfarvei i Irland - Europas vestligste hjørne. Før solen går i havet skal vi ha tilbakelagt mange mil til fots, på sykkel, med hest og husvogn eller i båt. For Lise Foss har ett godt råd til alle turister: Sett ned farten! For hvis en virkelig skal oppleve landet og folket, nytter det ikke å rase av sted i hundre kilometer i timen.

På gjengrodde stier
Irland har et nett av godt merkede stier. Her kan en ta seg den tiden en trenger. Underveis kan en ta inn for natten på et av de mange Bed & Breakfast-stedene. Her får en virkelig oppleve irsk gjestfrihet. Etter en god natts søvn og en solid irsk frokost er en godt rustet for neste etappe. Men det er også fullt mulig å slå seg til for noen dager. Kanskje leie en sykkel og dra på oppdagelsesferd i omegn.
Å oppleve Irland fra sykkelsetet kan så absolutt anbefales. Det finnes organiserte turer, men kanskje vel så morsomt er det å legge opp sin egen rute.

Hest og vogn
En ferieform som er ganske unik for Irland er de fargerike husvognene som trekkes av hester. Her kan en gå flere sammen om å leie en ekvipasje for en uke eller to. Glem dyre hoteller og restaurantmiddager. Alle måltidene kan inntas i husvognen som også har flere soveplasser.
Denne formen for ferie gir også gode muligheter for å gjøre små avstikkere. Noen bønder leier ut båt og fiskestang. Hvorfor ikke prøve fiskelykken i en av de mange irske innsjøene? Og imens kan hesten få litt påfyll av \"drivstoff\".
Irland har en rik historie. Museer, kirker, slott og andre historiske bygninger tar imot turister. Og hvis en vil ha med seg et minne hjem etter turen, kan irske håndverksprodukter være fine suvenirer. Mange håndverkere, som kurvmakeren vi møter i kveldens program, har verkstedutsalg.

Pubkveld
Irland er kjent for sitt gode øl og sin fengende musikk. Begge deler kan oppleves på de mange pubene som finnes både i byene og på landsbygda. Til pubene kommer folk med sine instrumenter for å spille. Mye av musiseringen er improvisert, men det er gjerne profesjonelle musikere som opptrer. Men alle slipper til, for her er det musikkgleden som står i høysetet. Og hvis en vil danse inn i natten, er det fritt fram.
NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix, Data-tv/Internett)
1. Irland utenfor allfarvei kan blant annet by på vakker natur og en roligere puls enn storbyen Dublin. (Foto: Lise Foss)

2. Irland har en stolt historie. Disse ruinene har en gang vært et staselig slott. (Foto: Lise Foss)

3. Irland, den grønne øya, er utrolig frodig. (Foto: Lise Foss)

4. På de irske pubene får en ikke bare slukket tørsten. Her kan en også oppleve irsk musikk. (Foto: Lise Foss)

Reiseprogram fra NRK Faktaavdelingen
Ved Lise Foss
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41