Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. april 2002 kl 19.30 Puls

De glemte barna

Når et barn blir alvorlig sykt, vil mor og far bruke mye tid sammen med den syke. At det må være sånn, forstår vi voksne. Men for et lite barn som plutselig ser at en søster eller bror plutselig får masse oppmerksomhet, kan det oppleves helt annerledes. Søsken kan lett føle seg glemt, usynlige og lite viktige.

Kaja Bakke var 9 år da hun fikk beskjed om at lillebroren hennes hadde fått blodkreft. Over natten ble livet til familien snudd på hodet. Lillebror Jakob måtte inn og ut av sykehuset for å få cellegift, og mamma Kristin levde et år med usikkerheten om sønnen ville overleve. Døgnet rundt var hun derfor sammen med sønnen og hadde lite overskudd til å ta seg av Kaja.

Søsken som føler seg usynlige og foreldre som føler at de ikke strekker til, er en utfordring mange familier med syke barn møter. Derfor har de ved Barnesenteret på Ullevål sykehus laget en støttegruppe nettopp for søsken til alvorlig syke barn.

I kveldens Puls får du møte Kaja og bli med henne på et møte i søskengruppa.

Høylydt russefeiring kan skade hørselen
I helgen braker det løs: Årets russfeiring er i gang. Puls har fulgt russebussen ”Legenden” fra Eikeli vgs gjennom forberedelsene. De 26 guttene har satset tungt på å vinne konkurransen for å bli årets lydbuss, og har leid lydutstyr for 300 000 kroner.

10 % av en gruppe som utsettes for svært høy lyd, får skader på hørselen, enten i form av nedsatt hørsel, eller plager med øresus, sier Odd Spandow. Han er seksjonsoverlege på Øre-nese-hals- klinikken ved Ullevål Universitetssykehus. Høye lyder og dunkende basser kan skade flimmerhårene i indreøret, og da overføres ikke signalene til hjernen på samme måte som før.

Odd Spandow forteller at lyder over 85 decibel regnes som skadelige, og at lyder over 110 decibel definitivt bør unngås om man vil bevare hørselen: Opplever man at det piper i øret etter at man har utsatt seg for høy lyd, skal man ta det som en advarsel. Bruk ørepropper eller hørselvern er Spandows råd til russen.


Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841