Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. desember 2010 kl 10.15 Northanger Abbey

Romantikk i Austens verden


17 år gamle Catherine Morland har en velutviklet fantasi og fascinasjon for gotiske romaner. I løpet av noen hektiske uker opplever hun både kjærlighet og svik.

"Northanger Abbey" var den første av Jane Austens roman som ble klargjort for publikasjon, selv om hun hadde tidligere gjort et forsøk med både "Fornuft og føleser" og "Stolthet og fordom". Den ble ferdig i 1798, men ikke utgitt før 1817, etter Austens død.

Historiens heltinne, Catherine, blir invitert av det barnløse ekteparet Allen til å bli med til Bath i noen uker. Her blir hun kjent med Isabella Thorpe, og blir snart oppvartet av Isabellas bror, John, og av Henry Tilney. Henry fanger oppmerksomheten hennes med sin kunnskap om bøker, om historie og om verdensbegivenheter. Henry er sønn av general Tilney. Da John Thorpe oppdager at Catherine er fascinert av Henry, gjør han alt han kan for å sabotere forholdet hennes til hele Tilney-familien. En rekke misforståelser oppstår.

Livlig fantasi
Catherine sluker gotiske romaner og da hun blir invitert til Tilney-familiens gods, "Northanger Abbey", innbiller hun seg at det er et mørkt og mystisk sted fylt av hemmeligheter. Henry nører oppunder frykten hennes bare for å erte. Første natten der er stormfull og hun oppdager noen mystiske dokumenter på soverommet sitt. Plutselig slukkes stearinlyset hennes.

Da solen står opp, blir hun nærmest skuffet over å oppdage at "Northanger Abbey" er et lyst og vennlig sted. Men så oppdager hun en rekke ubrukte rom som skal ha tilhørt avdøde fru Tilney, Henrys mor. Catherines fantasi løper løpsk og hun innbiller seg at generalen tok sin kone av dage. Generalen på sin side har hørt flere rare historier om Catherine og hennes familie fra John Thorpe og bestemmer seg for å jage Catherine på dør… Og han forbyr Henry å se henne igjen.

Sendt tidligere.

Britisk kostymedrama 2007
Produksjon: Granada Television
Regi: Jon Jonson
I rollene: Felicity Jones (Catherine Morland), Julia Dearden (Mrs. Morland), Willilam Beck (John Thorpe), JJ Feild (Henry Tilney), m.fl.
Kontaktperson: Sidsel Linden, tlf 909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no