Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. april 2013 kl 21.25 Forbodstida

Forbudstidens vekst og fall


Alkoholforbudet i USA ble innført i 1920 etter nesten et århundre med aktivisme. Hensikten var å beskytte enkeltmennesker og samfunnet mot rusens forbannelse.

Denne femdelte dokumentarserien tar for seg forbudstida i USA. Fra 1920 til 1933 var det forbudt å selge, produsere og transportere alkohol i hele USA.

Tanken var at forbudet skulle forbedre livene til alle amerikanere. Enkeltmennesker, familier og samfunnet som helhet skulle beskyttes mot alkoholens skadevirkninger.

Fritt fram for gangstere
Men i stedet fikk forbudet millioner av amerikanere til å tenke nytt om moral. Gangstere som Al Capone ble celebriteter, mens myndighetene var maktesløse og ofte selv på kant med loven. Kynismen og dobbeltmoralen herjet.

Forbudet gjorde lovlydige borgere til kriminelle. Ulovlig drikking ble noe glamorøst. Blant kvinner skjøt alkoholkonsumet fart.

"Forbodstida" er en saga om forbudstidens vekst og fall. Den går bak de kjente historiene og avdekker et splittet samfunn. Serien stiller sentrale spørsmål om individets frihet til å velge og grensene for statlig styring.

Amerikansk dokumentarserie i fem deler
Originaltittel: Prohibition
Produksjon: PBS international
Regi: Ken Burns og Lynn Novick
Presseansvarlig: Camilla Sand,90069807
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice, 815 65 900