Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. september 2002 kl 14.35 På skråplanet: Drømmen om Rebekka

Rebekka gifter seg på Bali!

Rebekka Enger står hvit brud på Bali i dag. Bildet er tatt for noen år siden, lenge før hun møtte brudgommen. (Foto: Privat)
Rebekka Enger står hvit brud på Bali i dag. Bildet er tatt for noen år siden, lenge før hun møtte brudgommen. (Foto: Privat)
Rebekka Enger, verdens eldste kjønnsopererte, står i dag hvit brud på Bali med sin langt yngre partner Rune. – Jeg er verdens lykkeligste kvinne og har endelig funnet den store kjærligheten. Jeg har også fått operert inn jomfruhinne, forteller hun med et skjelmsk smil.

Rebekka Enger ble født som Alfred Ludvigsen for 62 år siden, men skiftet kjønn i moden alder etter at han hadde blitt far til fire og bestefar til 10. Rebekka er i mellomtiden blitt bestefar til 11 og er verdens eldste kjønnsopererte.

Mer kvinnelig enn de fleste
Rebekka har hatt en broket oppvekst og bakgrunn - arbeidet i sin tid som mann som hjelpepleier ved sykehjem og var predikant i pinsemenigheten Tabernaklet samt Maran Ata i Bergen. På den tiden gikk hun rundt og spilte gitar og sang gudelige sanger for de gamle, og solgte "Vakttårnet" på gaten.

Overgangen fra mann til kvinne er spesielt bemerkelsesverdig. Som mann var hun en relativt ordinær person, mens hun som kvinne tilstreber å være mer kvinnelig enn de fleste kvinner det er naturlig å sammenligne henne med.

Likhet med Marlene Dietrich
Ett av Rebekkas store ønsker var å debutere som barsangerinne, ettersom hun mener å ha en slående likhet med Marlene Dietrich. Den drømmen oppfylte NRK, og resultatet kan bivånes og ikke minst høres i kveldens program.

I programmet følger vi Rebekka gjennom hennes hverdag som kvinne, fra hun står opp, sminker seg og kler på seg, går ut på byen, prøver klær og hatter, mater småfuglene i Lungegårdsvannet og går på konditori med bestevenninnen – alt slikt som hun oppfatter som viktige sider ved en gjennomsnittskvinnes tilværelse.

Men Rebekka er ikke den eneste i sin familie som har skiftet kjønn. Hun hadde i sin tid en bror som het Tor. Femten år før Rebekka skiftet han kjønn, tok navnet Sonja, giftet seg og ble kort etter enke. Sonja døde like før jul 2001.

”Drømmen om Rebekka” er en fascinerende historie om en bemerkelsesverdig skjebne. Programmet er en reprise fra 14. august og dekker dermed ikke dagens begivenhetsrike bryllup på Bali.


NRK Fakta
Ved Egil Teige, 23049675 mobil 90 65 88 47,
Rebekka Enger, 55 23 32 71, mobil 907 70 479
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956