Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. november 2001 kl 19.30 Schrödinger spesial

Endostatin, et nytt middel mot kreft

Medisinglass med Endostatin
Medisinglass med Endostatin
Kveldens program handler om en helt ny måte å behandle kreft på. Det er en metode hvor verken cellegift eller strålebehandling blir brukt.

For 40 år siden foreslo kirurgen Dr. Judah Folkman at en kreftsvulst ikke kunne bli større enn et knappenålshode uten tilstrekkelig blodforsyning som kunne gi den næring. Med andre ord ville man kunne hindre at kreftsvulster vokste, hvis man kunne stoppe blodforsyningen til dem. Ideen var så ny, så enkel og revolusjonerende at de fleste avviste den.

Men tross mye motstand arbeidet Dr Folkman videre med teorien, og etter flere års forskning klarte han å påvise at kreftsvulster sender ut et stoff som stimulerer vekst av nye blodkar, og som igjen gjør at svulsten kan vokse. Denne testen førte til at mange forskere endret holdning til Folkmans teori.

Sulter ut svulsten
Det neste skritt for Judah Folkman var å lete etter et stoff som kunne hindre at det dannet seg nye blodkar. Med et slikt stoff ville man rett og slett kunne sulte ut svulsten. Ingen visste om noe slikt fantes, og å lete etter det var som å lete etter nåla i høystakken.

Etter mange års tålmodig detektivarbeid kom en forsker ved Dr. Folkmans laboratorium endelig over et stoff som så ut til å ha de rette egenskapene. De kalte det Endostatin, og da de prøvde det på kreftsyke mus, hadde det en svært lovende virkning. I USA har Folkmans gruppe også testet medikamentet på kreftsyke mennesker.

I progammet ser vi også på den endostatinforskningen man er i gang med ved Universitetet i Bergen.

Ved NRKs forskningsredaksjon
Programleder: Eiliv Flakne
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder:
1. Medisinglass med Endostatin

2. Endostatin kan blokkere tilførselen av blod til en kreftsvulst.
LENKER
  • Schrödingers katt