Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. september 2001 kl 20.55 Niern: Niern: Kundun

Historien om Dalai Lama


"Kundun" forteller historien om Tibets åndelige leder, den fjortende Dalai Lama.
Martin Scorseses kritikerroste film fra 1997 er en storslått, poetisk og respektfull beretning om Tibets åndelige leder, den fjortende Dalai Lama. Han blir av sine landsmenn kalt for Kundun, som betyr "nå".

"Kundun" skildrer Dalai Lamas liv fra barndommen og fram til han i 1959 måtte forlate sitt hjemland for å leve i eksil i India.

I 1937 lever den to år gamle gutten Lhamo i en avsidesliggende provins i Tibet nær grensen til Kina. Hit kommer en gruppe buddhistiske munker på leting etter reinkarnasjonen av den trettende Dalai Lama, som døde fire år tidligere.

Munkene blir overbevist om at de har funnet den fjortende Dalai Lama når den lille gutten plukker ut sin forgjengers eiendeler blant en samling med mange forskjellige ting. Når han er fylt fem år, blir han tatt med til hovedstaden Lhasa og fostres opp i klostret. Her blir han opplært i buddhismen og forberedes på sitt livskall.

Kinesisk invasjon
Vi følger Dalai Lama fram til han som ung mann må ta ansvaret som Tibets åndelige og politiske leder under krisen mellom hans eget land og Kina. I 1950, når han er 15 år, rykker Maos soldater inn i Tibet, og i årene som følger blir enhver motstand brutalt slått ned. Hele tiden står Dalai Lama fast på det buddhistiske prinsippet om ikkevold. I 1959 må han ta den tunge beslutningen om å flykte fra landet.

Forfatteren Melissa Mathison har skrevet filmmanuset til "Kundun", blant annet på grunnlag av 15 intervjuer med Dalai Lama selv. Samtlige roller i filmen er besatt av eksil-tibetanere, noen av dem i slekt med sine figurer.

Amerikansk spillefilm fra 1997
I rollene bl.a. Tenzin Thuthob Tsarong, Gyurme Tethong og Tencho Gyalpo
Regi: Martin Scorsese
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51