Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 31. desember 2007 kl 21.30 Jakten på Nordvestpassasjen

Amundsens vågestykke


I 2006 var det 100 år siden Roald Amundsen som den første i verden fullførte seilasen gjennom Nordvestpassasjen, sjøruten fra Atlanterhavet til Stillehavet nord for det amerikanske kontinentet. I kveldens britiske dramadokumentar møter vi Kåre Conradi i rollen som den sagnomspunne polarforskeren.

I mer enn 400 år handlet drømmen om å finne Nordvestpassasjen om utrolige pengeinvesteringer, tap av menneskeliv, mot og utholdenhet. Det å finne sjøveien gjennom isødet nord for Canada var ansett som den vanskeligste og farligste av alle ekspedisjoner. For nøyaktig 100 år siden fant Roald Amundsen omsider den vanskelig tilgjengelige ruten med skuta "Gjøa" og et mannskap på seks mann.

Mysterium
Men det hadde vært andre før Amundsen. Den mest legendariske var den som ble ledet av Sir John Franklin. I 1845 dro en velutstyrt ekspedisjon med to skip til det arktiske Canada, men det gikk ikke bedre enn at hele mannskapet på 128 mann forsvant under letingen etter passasjen. Hva som hendte med Franklins ekspedisjon er en av de arktiske strøks største mysterier. Ble eksepdisjonen forgiftet av sine egne forsyninger? Ekspedisjonen hadde med seg 8000 bokser med mat, bokser som var loddet sammen med bly. Var det kannibalisme i gruppen eller ble de drept av lokale inuitter?

Tre års slit
Det var først i 1906, etter tre års slit, at Roald Amundsens ekspedisjon endelig fant veien. Hans suksess skyldtes i stor grad de som hadde vært der før ham. Men ulikt dem, forsto han at hvis han skulle overleve under slike ekstreme forhold, måtte han ta lærdom av de innfødte inuittene. Og kunnskapen Amundsen fikk med seg i Arktis skulle senere åpne veien for den vellykkede ekspedisjonen til Sydpolen.

For å markere dette historiske jubileet, med det lengste og mest storslagne vågestykke i oppdagelsenes historie, konsentrerer programmet seg om disse to berømte ekspedisjonene. Historien blir fortalt ved hjelp av dramatiske rekonstruksjoner. Ny informasjon gjør at filmen kaster nytt lys over hva som hendte med Franklins ekspedisjon, og hvordan Amundsen var i stand til å lykkes når så mange hadde mislykkes.

Rollen som Roald Amundsen er Kåre Conradis første internasjonale oppdrag, og filmen ble innspilt i 2004 blant annet i Bergen, på Finse og i Nord-Canada.

Britisk dramadokumentar fra 2005
Produsert av Channel 4 International
Originaltittel: " Search for the Northwest Passage"
Regi: Louise Osmond
Med bl.a. Kåre Conradi (Roald Amundsen), Anthony Gardner (Sir John Franklin), Maureen Bennet (Lady Jane Franklin)

Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900