Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. april 1999 kl 20.45 Underholdningsmaskinen

Underholdningsmaskinen (ttv)


NRK1 lørdag 17. april kl 20.45
Underholdningsmaskinen (2:6)

Det frivillig morsomme

I kveld er temaet humor og satire - et område NRK har hatt på sendeplanen gjennom alle år. Fredrik Skavlan inviterer til gjensyn med blant annet morsomme figurer, elleville parodier, kule munnhell - og \"Nikkerne\". Hovedgjest er Trond Kirkvaag.
Hva har \"Jarle\" fra \"Åpen Post\" til felles med Dizzie Tunes\' \"Federico del Fiasco\"?
Begge er såkalte \"morsomme figurer\". Personene som skjuler seg bak \"Jarle\" og \"Federico\" er henholdvis Egil Birkeland og Tor Erik Gunstrøm.

Inful trønder
\"Vart du skræmt, no?\" Dette hadde Trond Kirkvaags innfule trønder i \"Trotto Libre\" for vane å si. En munnhell-klassiker fremfor noen er for øvrig Rolv Wesenlunds \"Day - oh!\" i rollen som Fleksnes.
\"Og så har me juksa litt\", sa Ingrid Espelid Hovig - tror vi. Men det var det Trond Kirkvaag som sa, i sin parodi på Ingrid.
Å parodiere andre er et kjent komisk grep. I kveld vil vi få se eksempler på parodier både av politikere og av andre kjente personer.

TV-verden er ikke stor...
Alt som har rullet over norske tv-skjermer i dette hundreåret er ikke originalt stoff. Stereotypen på en norsk nordmann fra Norge, \"Fleksnes\", heter på engelsk \"Hancock\", og Wesensteens nylig avsluttede tv-serie bygger på tekster av den britiske komikerduoen Smith & Jones.
\"De dummes forbund\" med Hege Schøyen er opprinnelig en amerikansk sketsj, fremført av Goldie Hawn.
Fredrik Skavlan byr ellers på en dose prestehumor, verdens beste kelnersketsjer - og \"Nikkerne\".

\"Nikkerne\"
I september 1984 sendte Fjernsynsteatret det første programmet i en serie som etterhvert skapte store bølger i den norske andedammen.
Sjefsnikker Henrik Scheele, med bistand av tekstforfatterne Terje Nordby og Klaus Hagerup, tok opp merkesaker i samtiden, i en slags kabaretform. De to første programmene ble mottatt med et gjesp. - Vær krassere, skrev Dagbladet.
Som sagt, så gjort. I november-utgaven fremsa Henrik Scheele et eventyr som vrimlet av tabuord. Kringkastingssjefen måtte beklage.
Så kom januar, og \"Nikkerne\" tok for seg personer i børs- og aksjeverdenen. - Injurierende, sa sjefene på Marienlyst. Men tekstforfatterne var ikke enige, og programmet ble tatt av plakaten. Siden har ingen sett det....
NRK1 lørdag kl 20.45

Bilder (via Scanpix/Data-tv/Internett)
\"Nikkerne\": Sjefsnikker Henrik Scheele leste eventyr som vrimlet av tabuord...(NRK-foto: Tore Halden).

\"Nikkerne\" nikket og nikket - og så ble det brått slutt... (NRK-foto: Tore Halden)

Egenprodusert underholdning
Ved Nina Matheson og Axel Hveding
Programleder Fredrik Skavlan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83