Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. juni 2008 kl 19.30 Kollektivet i Köping

Kollektivet drar til Stockholm

Kollektivet i Köping: Kollektivet i Köping handler om livet til (f.v.) funksjonshemmede Mats, Micke, Tobbe og Linda. (Foto: Sto-Cph)
Kollektivet i Köping: Kollektivet i Köping handler om livet til (f.v.) funksjonshemmede Mats, Micke, Tobbe og Linda. (Foto: Sto-Cph)
Vi befinner oss i den svenske byen Köping sammen med Mats, Linda, Tobbe og Micke i et kollektiv for funksjonshemmede. Det er sommeren da alt hender i deres liv, og i ukens episode inntar de Stockholm. Men hva har hendt med Mats og Linda siden sist, er de blitt mer enn venner?

Vi følger med firkløveret på bussen til Stockholm. De skal være turister i Sveriges hovedstad, gå på slottsmuseet og spandere på seg en guidet tur rundt i Gamla stan. Mats er reiseleder og holder styr på gjengen. Micke drikker som vanlig en masse kaffe, og Tobbe lengter som vanlig etter sin mor. På museet beundrer Linda alle de vakre draktene til dronning Silvia.

Tobbes debut
Vel hjemme igjen i Köping stunder det til premiere på teatergruppen Änglarnas oppsetning
av den kjente komigruppen Galenskapernas stykke "Macken". Tobbe har en av rollene, en rolle han virkelig "tar av" i.

Komplikasjoner
Linda drømmer om å treffe den rette. Det samme gjør Mats. Pr. i dag er de to kjempegode venner, men det hendte en gang at de var enda mer enn det. Dessuten skjedde det på en tid da Linda hadde en kjæreste. I ukens episode kommer Linda og Mats tilbake til dette og forsøker å finne ut hvordan det har påvirket dem.

Om serien
Den svenske dokumentarserien om Köping-kollektivet vant prisen både som "Årets program" og "Årets dokumentärprogram" i den svenske TV-galan 2007. Vi følger de funksjonshemmede og ikke lenger helt unge Linda, Mats, Tobbe og Micke. Serien er skrevet av Lars Filip Hamar – forfatter, journalist og programleder i fjernsyn – som selv er født i Köping for 33 år siden.

Det hører med til historien at funksjonshemmede Linda er Lars Filips storesøster, og at hennes bror også har hatt en finger med i produksjonen av serien. Foruten prisene som i fjor ble serien til del, ble den også hyllet av kritikere og andre.

En ny sesong av serien er allerede ferdig innspilt (sendt på TV4 i februar-mars, 2008).

Svensk dokumentarserie i seks deler (2007)
Originaltittel: Köping
Kveldens episode: Om längtan, kärlek och drömmar
Produsert av: Sto-Cph
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no