Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. august 2000 kl 22.00 Dok22: Krig i Europa

Dok22: Krig i Europa (t)

NRK1 mandag 7. august kl 22.00
Dok 22: Krig i Europa (3:3)

Forhandlinger om fred

Vi er kommet til det tredje og siste programmet i den britiske serien om konflikten på Balkan. Her handler det om Kosovo-krigens dramatiske sluttspill og begivenhetene som førte til at NATO offisielt avblåste sine bombeangrep den 10. juni i fjor.

Lenge syntes det som NATOs luftkrig ikke ville få noen ende. Allierte fly droppet tonnevis av bomber over Serbia, men ingenting tydet på at Milosevic var rede til å bøye av. Grusomhetene i Kosovo fortsatte, og mer enn en million kosovoalbanere var drevet på flukt. Uenigheten innad i NATO om krigsstrategien ble stadig tydeligere. Særlig gikk diskusjonen høyt om hvorvidt man skulle sette inn bakkestyrker.

Blant dem som intervjues i kveldens program, er Russlands Balkan-forhandler Viktor Tsjernomyrdin og den finske EU-utsendingen Martti Ahtisaari. Det var disse to som forhandlet fram fredsavtalen som Milosevic til slutt aksepterte og som ble vedtatt i den serbiske nasjonalforsamlingen 3. juni. 78 dager etter at den startet, var NATOs luftkrig mot Serbia slutt.

Om serien
Denne britiske dokumentarserien gir et førstehånds innblikk i historien om Kosovo-krigen. Hva var det som ledet fram til NATOs flyangrep på serbiske mål, hvordan ble krigen utkjempet, og hva ble oppnådd? Både de som planla og deltok i krigen - og de som ble ofre for den - kommer til orde.

Serien bygger på hundrevis av timer med nyhetsopptak, private videoopptak fra mennesker som sto midt oppe i krigen, bilder fra NATOs egne arkiver og ikke minst intervjuer med politiske og militære ledere, diplomater, soldater og sivile fra begge sider av konflikten. Noen av de sentrale aktørene vi får møte er den britiske statsministeren Tony Blair, USAs utenriksminister Madeline Albright, NATO-generalene Wesley Clark og Sir Mike Jackson, og USAs fredsmekler Richard Holbrooke.

Kommentator og manusforfatter er Michael Elliott, som er journalist i Newsweek International.

NRK1 mandag kl 22.00

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: War in Europe
Skrevet og presentert av Michael Elliott
Produksjon: MBC i samarbeid med WGBH/Frontline for Channel Four
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51