Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. september 2005 kl 19.55 Test din stemme: Valget 2005

Valgets kval

Programlederne Nadia Hansaoui og Claus Wiese styrer direktesendingen fra Oslo Spektrum. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Programlederne Nadia Hansaoui og Claus Wiese styrer direktesendingen fra Oslo Spektrum. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Er du egentlig enig med partiet du stemmer på? Eller vet du ikke hva du skal stemme? Eller er du sofavelger? Fortvil ikke, "Test din stemme" passer uansett. Nadia Hasnaoui og Claus Wiese leder direktesendingen der du kan få hjelp til å finne ut hva du bør stemme i stortingsvalget den 12. september.

270 mennesker fordelt på seks grupper er samlet i Spektrum. Gruppene er svært forskjellige og vil bestå av både kjente og ukjente mennesker. I løpet av programmet skal de ta stilling til 36 påstander. Svarene analyseres og sammenlignes med de forskjellige partienes standpunkter, og mot slutten får vi vite hvilket parti de har mest til felles med.

Tv-seerne hjemme har samme mulighet, og de kan ta testen både på internett og mobiltelefon. Her har seerne en enestående mulighet til å se om det de stemmer faktisk er det de mener.

Tverrpolitisk samarbeid
Testen er utviklet av NRKs rutinerte politiske medarbeider Geir Helljesen og valgforsker Bernt Aardal. De politiske partiene er konsultert og har godkjent påstandene og formuleringene. Det er altså god grunn til å ta resultatene seriøst, selv om det garantert er en del som kommer til å bli overrasket.

Forventningsfulle programledere
De to programlederne gleder seg til den store direktesendingen.
- Vi stemmer ofte på den partilederen vi liker best, men testen kan kanskje vise at vi ikke nødvendigvis sympatiserer med det partiet. Så alle kan trenge testen - også de som har bestemt seg, sier Nadia Hasnaoui.

Claus Wiese tilføyer: - Dessuten hadde det vært utrolig morsomt hvis testen førte til at valgdeltakelsen og interessen for valget økte. Jeg er i hvert fall kjempespent.


Egenprodusert direktesending fra NRK Underholdning (2005)
Programledere: Nadia Hasnaoui og Claus Wiese
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 77 51/92 01 55 79,