Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. november 2006 kl 21.10 Niern: Cinema Paradiso

Prisbelønt hyllest til filmen selv

Kinomaskinisten Alfredo (Philippe Noiret) åpner en helt ny verden for lille Salvatore (Salvatore Cascio)
Kinomaskinisten Alfredo (Philippe Noiret) åpner en helt ny verden for lille Salvatore (Salvatore Cascio)
"Cinema Paradiso" gikk sin seiersgang verden over i 1989, og ble i tillegg til Oscar for beste utenlandske film, tildelt juryens spesialpris i Cannes og "Gledessprederen" under filmfestivalen i Haugesund.

Handlingen utspiller seg i en liten, italiensk landsby på Sicilia. Vi møter Salvatore gjennom tre perioder i hans liv, fra han forlater landsbyen på oppfordring av sin gamle venn, kinomaskinisten Alfredo, til han mange år senere kommer tilbake etter å ha etablert seg som kjent filmregissør i Roma. Salvatore reiser inn i fortidens og barndommens verden, og til de betydningsfulle minner den inneholder.

Lille Salvatore er egentlig korgutt, men liker best å oppholde seg hos den atskillig eldre kinomaskinisten Alfredo. I kinorommet, hvor filmene kjøres, krangler de om hvor de sensurerte filmklippene skal gjøres av, hvor Salvatore egentlig burde vært og kjefter ellers slik det er lett å anta at den italienske folkesjelen er utrustet. Men til tross for deres stormfulle forhold blir kinomaskinisten hans beste venn, og han introduseres for en filmverden som i framtiden skulle bli hans eget domene.

Senere i filmen kommer Salvatores forhold til kinomaskinisten litt i skyggen når han innleder et kjærlighetsforhold til en av skolens vakreste piker, og Salvatore tar et steg ut av barndommen. Miljøet forandres videre og han utvikler seg, inntil den dagen han på Alfredos oppfordring forlater sin hjemby nærmest for godt – som om den ikke lenger var en del av ham.

Det gir ingen mening å analysere en film som "Cinema Paradiso". Det blir som å forstå barndommens mysterium. Den må oppleves i all sin naivitet og enkelhet og er et sjeldent eksempel på en helhjertet humanistisk film.

Italiensk/fransk drama (1988)
Originaltittel: "Nuovo Cinema Paradiso"
Med: Philippe Noiret (Alfredo), Salvatore Cascio (Salvatore som barn), Marco Leonardi (Salvatore som tenåring), Jacques Perrin (Salvatore som voksen), Antonella Attili (Maria, ung), Pupella Maggio (Maria, eldre), Agnese Nano (Elena, ung)
Regi: Giuseppe Tornatore
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Filmen er sendt tidligere.