Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 6. november 2013 kl 19.45 Underveis: Livet etterpå

Livet etter Stine Sofie


Ada Sofie Austegaard opplevde enhver forelders mareritt da hennes 8-årige datter Stine Sofie ble voldtatt og drept etter en badetur i Baneheia ved Kristiansand. I «Underveis» forteller hun om hvordan livet hennes ble forandret etter hendelsen.

«Baneheia-drapene» berørte en hel nasjon, og preget avisoverskrifter og TV-sendinger i lang tid. Ada Sofie har måttet leve med det hver dag siden den forferdelige dagen. I «Underveis» forteller hun at det også har gitt livet styrke og dimensjon.

- Hver dag når jeg står opp, kjenner jeg på en helt annen tanke om livet og livets innhold enn jeg hadde før Stine døde, forteller hun.

Det tok henne lang tid før hun turte å innrømme overfor seg selv og andre at det er sånn. At hun faktisk har fått det bedre.

- For kan en mor si det? spør Ada i denne utgaven av «Underveis».

Ærlig om sorgen
Ada har valgt å være ærlig om sin sorg og sitt savn, men også om at livet kan bli godt igjen etter at man har mistet det kjæreste man har.

- Jeg sørger ikke lenger over Stine, og det kan høres forferdelig ut å si det, men det er sannheten. Men jeg savner henne, og savnet kan også gjøre vondt.

Austegaard tok et aktivt valg om å ta livet, gleden, latteren og musikken tilbake, for sin egen, og ikke minst familiens skyld. Hver uke går hun på korøvelse med blandakoret Sørrøster, og sammen med mannen dyrker hun sin interesse for motorsykler.

Mening i det meningsløse
I dag leder Ada Sofie Austegaard stiftelsen som har fått hennes datters navn. I "Stine Sofies stiftelse" arbeider hun for at alle skal få ha en barndom uten vold, og her finner hun en slags mening i det meningsløse.

- Jeg kan ikke gjøre noe mer for Stine, men jeg kan gjøre noe for andre barn! Nå føler jeg at jeg har barna mine og mannen min hjemme, og så har jeg Stine med meg på jobben, sier hun.

Tror ikke på liv etter døden
Ada tror ikke at hun skal få møte Stine igjen.

- Hvis jeg virkelig hadde trodd på det, så hadde jeg hatt lyst til å reise til henne. Da hadde jeg syntes det hadde vært vanskelig å være her, når savnet blir for sterkt.

Å gå på kirkegården er ikke så viktig for Ada. Hun steller graven mest for at andre skal se at den ser fin ut, men det er ikke der Stine er.

- Stine er i hjertet mitt, sier Ada Sofie Austegaard.

Egenproduksjon fra NRK Temaredaksjonen (2013)
Prosjektleder: Magne Vik Bjørkøy, 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 23 04 70 00