Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. september 2001 kl 19.45 Soria Moria

Nye utfordringer for Trosten

Per Christian Ellefsen spiller rollen som
Per Christian Ellefsen spiller rollen som "Trosten" i dramaserien Soria Moria. (NRK-foto: Ole Kaland
”Soria Moria” har vært NRKs store dramasatsing i et år allerede, og i høst går Trosten og de andre etter hvert så kjente karakterene inn i sin siste sesong. Som en av de få dramaseriene på moderne fjernsyn passer Soria Moria for absolutt hele familien.

- Denne serien handler om å ta vare på hverandre og verdiene i livet sitt, sier skuespiller Per Christian Ellefsen, som har rollen som Trosten. - Det er ikke mye på tv nå for tiden som faktisk handler om trygge forankringer, arv og tilhørighet. Der tror jeg vi er med på å gi seerne en kvalitetsgaranti, sier han.

Og som den godlynte, sårbare og lett tilbakestående Trosten har han fått utvikle rollen sin mye ut i fra seg selv.

- Vi ville ha en karakter i serien som ikke skulle være helt som alle andre. Samtidig skulle han fungere bra som person, slik at jeg som skuespiller i større grad kunne få brukt meg selv og gi ham interessante egenskaper, sier Ellefsen. - Jeg tilbrakte en del tid sammen med autister og fant ut at det å være autist innebærer så mye og kan ligge på flere plan. Det var uansett viktig for meg å skape troverdighet. Folk må tro på det vi gjør. Trosten er nok mye Per Christian Ellefsen med lett autistiske trekk, smiler han.

Trofast publikum
Og det er ikke bare de rundt en halv million seere som fulgte med hver episode forrige sesong som har blitt glad i Trosten. Nå som innspillingen er over for skuespillerne, er det rart å gi slipp på en figur som har satt sitt preg på tilværelsen i lang tid.

- Det er klart jeg kommer til å savne Trosten! Men i motsetning til teatret, der rollefigurene mine forsvinner ut i lufta så snart vi begynner på noe nytt, har tv den fordelen at karakterene er festet til opptak for alltid. Det synes jeg er hyggelig.

Ellefsen kan glede seg over å ha blitt belønnet med Nordisk filmpris som beste skuespiller under årets åpning av filmfestivalen i Haugesund. Han ble tildelt prisen for sin rolle i filmen ”Elling”, og var også nominert til Amanda.

Avsluttet historie
Hver episode er på 45 minutter og rommer en avsluttet historie, selv om det er visse tråder som følges gjennom hele serien. Det er derfor lett for nye seere å komme til.

Nye utfordringer
Det blir mye å takle for Trosten og de andre utover høsten. Ida har fått et nytt skriveoppdrag fra forlaget, og hun mener at hun ikke får arbeidsro på Finnbu. Huset er for lite, og det er for mange rundt henne hele tiden. Hun begynner å bli karrierebevisst, noe hennes nærmeste får merke på kroppen.

I høstens første episode (25) skal Ida på bokmesse i Frankfurt, og Trosten kommer til å skape vanskeligheter for henne. Han overhører en samtale mellom Ida og Magnus og bestemmer seg for å dra ut i verden på egen hånd...

Ragnhild er fortsatt på sykehus, og man vet ikke hvordan det skal gå med henne. Håvard er redd for hva som kan komme til å skje med Ragnhild, drukner sine sorger i alkohol og er ikke til noe hjelp på Soria Moria. De tyske eierne av Soria Moria vil selge stedet, og Magnus får tilbud om å være midlertidig bestyrer.

Silje og Kent André planlegger bryllup…


Egenprodusert dramaserie
Skuespillere: Per Christian Ellefsen, Anne Ryg, Henrik Mestad, Marit Østbye, Ivar Nørve m.fl.
Prosjektleder: Bitte Monn-Iversen
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841

Bilde
Per Christian Ellefsen spiller rollen som ”Trosten” i dramaserien Soria Moria. (NRK-foto: Ole Kaland)