Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. juli 2009 kl 19.45 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Olaugs liv på Givær

29 år gamle Olaug Olsen flyttet hjem til Givær etter ti år, og har ikke angret én dag (Foto: Alf-Jørgen Tyssing)
29 år gamle Olaug Olsen flyttet hjem til Givær etter ti år, og har ikke angret én dag (Foto: Alf-Jørgen Tyssing)
Etter å ha gått om bord i hurtigbåten i Bodø og blitt skysset av gårde på bølgetoppene en times tid, sjangler en i land på kaia på Givær. Her blir en tatt hånd om av velvillige mennesker, alle de som til enhver tid bor i dette lille fiskeværet midtveis ute i Vestfjorden. En av dem er Olaug Olsen.

Når befolkningen på Givær er fulltallig, er de 14. Men mesteparten av året, når mennene er på fiske, er de bare halvparten så mange, seks kvinner og en mann.

Ville tilbake
Olaug Olsen er en av de yngste (29 år). Hun er født og oppvokst på Givær, men var borte i ti år før hun fant ut at havskjæret hjemme var det beste stedet å bo på. Olaug kom tilbake for å ta over det lille småbruket hvor hun vokste opp som barn.

Nå har hun vært bonde på Givær et par års tid, og hun har ikke angret en dag på at hun flyttet, selv om det ikke akkurat er et intensivt jordbruk hun driver: Tre-fire kyr og noen sauer er det hun skal leve av. Om sommeren, når kyrne er på beite på holmene omkring fiskeværet, må hun ro over sundene når hun skal melke. Olaug er ikke i stand til å levere fersk melk, så hun må lage rømme og kinne smør akkurat som kvinnene gjorde i det gamle bondesamfunnet.

Gleden over å følge en ærfuglmor med nyklekte unger fra reirplassen til strandkanten, og se de små nøstene vel av gårde kan være en større rikdom enn penger. Det er på Givær hun hører til, sammen med dyr, fugler og gode naboer.

Står sammen
Folket på Givær står sammen om det meste. De møtes på kaia når båten kommer, de går i samlet flokk til posthuset og deler ut brev og aviser, de besøker hverandre på kveldstid, noen ganger med strikketøy, brodersaker og misjonsblader i hånden, og noen deler også fjøs, åker, ku og sau. De har lært at om de vil leve sammen, må de stå sammen.

Om serien
Drømmer du om å slå deg ned på et skjær i havet eller en fjellhylle, fjernt fra travle bygater, stress og støy? I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruasets programserie som tar oss med til nye steder "utenfor allfarvei".

– Vi skal ut til kysten, inn i fjordene og opp i fjellene, vi skal nord og sør, øst og vest, og overalt treffer vi folk som har et spennende sted å vise fram og en interessant livshistorie å fortelle. Noen er gamle, noen er unge, noen er innflyttere, noen har bodd der hele livet, men alle har det til felles at de ikke lever der fordi de må, men fordi de vil – simpelthen fordi de tror at de får mer ut av livet.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder/ansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Sidsel Linden, tlf: 23 04 98 41