Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. desember 2000 kl 22.30 Deilig er julen: Fire reisende forteller

Deilig er julen: Fire reisende forteller


NRK1 søndag 10. desember kl 22.30
Deilig er julen: Fire reisende forteller (2:4)

Ljubisa Rajic i Kulturkirken Jakob

Serberen Ljubisa Rajic har hele sitt voksne liv regelmessig reist mellom Jugoslavia og Norge. Han kjenner norsk kultur så godt at han snakker både bokmål og nynorsk flytende. Han kjenner også våre juletradisjoner inngående. I kveld snakker han om nordmenns pengegalopp.

Programleder Siv Nordrum har invitert Ljubisa Rajic, professor i nordiske språk og litteratur ved Universitetet i Beograd, til samtale i det andre programmet i adventsserien \"Deilig er julen\". Rajics interesse for Norge kan spores tilbake til Rajics far, som var krigsfange i tre år her i landet under den annen verdenskrig.

Han reflekterer over sin reise mellom serbernes nylige revolusjon og det han opplever som nordmenns pengegalopp, og da særlig materialismen knyttet til julefeiringen. I alt har Ljubisa Rajic feiret jul i Norge åtte ganger, og mener å se en dramatisk utvikling siden han første gang tilbrakte julaften i et norsk hjem på 60- tallet.

Kåseri ved Geelmeuyden
Forfatteren og journalisten Niels Christian Geelmeuyden kåserer for første gang på fjernsyn i denne programserien, med et muntert blikk på advent og jul. Radio Yalla, hvis hovedoppgave er å informere andre utlendinger om norsk hverdag og samfunnsliv, opptrer også for første gang på fjernsynet med sine sprell. De har lenge utgjort en populær post i P1s Ukeslutt. Nå er de kirkeasylanter.

Spanske julesanger
Katia Cardinal skal synge julesanger, og det på spansk. Hun er best kjent for å synge Alf Prøysen-tekster på spansk. Katia har flyttet tilbake til Nicaragua etter å ha bodd mange år i Norge.

Om serien
Siv Nordrum leder denne advents- og juleserien på fire halvtimes programmer. Med alvor iblandet humor ser hun nærmere på norske jule- og adventstradisjoner, med god hjelp av fire gjester som alle har erfaring fra andre kulturers markering av denne tiden. Siv Nordrum har vært nyhetsjournalist i NRK i mange år, blant annet som korrespondent i Hong Kong.

NRK1 søndag kl 22.30

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Siv Nordrum
Prosjektleder: Marion Klaseie, 23042633
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilde
Siv Nordrum har invitert serberen Ljubisa Rajic til Kulturkirken Jakob i kveld. (Scanpix-foto)