Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. september 2011 kl 23.25 John Adams

Landsfaderen som aldri kom på seddelen

John Adams (Paul Giamatti) var en advokat av høy integritet og moral, som med sin tro på lov og rett fikk frifunnet de britiske soldatene som var anklaget for Bostonmassakeren. (Foto: Kent Eanes/HBO)
John Adams (Paul Giamatti) var en advokat av høy integritet og moral, som med sin tro på lov og rett fikk frifunnet de britiske soldatene som var anklaget for Bostonmassakeren. (Foto: Kent Eanes/HBO)
Hvis man skal ramse opp fem amerikanske presidenter opp gjennom tidene, så er det sjelden navnet til John Adams som ligger ytterst på tunga. Det til tross for at det er Adams som blir ansett å være den første som formet nasjonen USA. I kveld starter historien om mannen som forente de amerikanske stater på NRK2.

Den historiske dramaserien om USAs andre president er basert på en biografi av David McCullough med samme navn. Serien i seg selv er blitt rost opp i skyene, og kan skryte av hele 11 priser under fjorårets Emmyutdeling, deriblant beste kvinnelige og mannlige hovedrolle.

Bak enhver mann…
De fleste av oss som har fulgt med i historietimen, har kjennskap til presidentene George Washington og Thomas Jefferson. Men selv om John Adams aldri fikk ansiktet sitt på dollarseddelen, hadde han en meget sentral rolle i USAs første år som selvstendig nasjon. Det var nemlig Adams som ledet frigjøringskampen mot den britiske tronen, og det var han som overtalte Thomas Jefferson til å skrive uavhengighetserklæringen.

Adams ble George Washingtons visepresident i 1789, og i 1797 fikk han selv sitte i presidentstolen. Mye takket være den urokkelige støtten han fikk fra et meget sterkt og klokt kvinnemenneske, sin elskede kone Abigail. For som ordtaket sier, bak enhver suksessfull mann står det en sterk kvinne. I tittelrollen finner vi Paul Giamatti, som sammen med Laura Linnley, utgjør USAs andre presidentpar i den kritikerroste HBO-serien.

Pultizer-pris
David McCullough er forfatteren bak biografien om amerikas andre president, som ble gitt ut i 2001. Boka er blant annet blitt belønnet med den prestisjetunge Pulitzer-prisen, lå på New York Times bestselgerliste i tre år og har hittil solgt i nesten 3 millioner eksemplarer.

Dette er en serie for de med forkjærlighet til amerikansk historie, storslått kostymedrama eller som trenger en oppfriskning av historiekunnskaper før neste runde med Trivial Pursuit.

Første episode
Vi havner midt opp i Bostonmassakeren 5.mars 1770, en hendelse som er kjent for å være selve oppsparket til den amerikanske revolusjon. Britiske soldater åpner ild mot en gruppe demonstranter, og fem sivile menn og gutter blir drept.

Advokaten John Adams tar på seg den upopulære oppgaven som forsvarer for de britiske soldatene. Med sin tro på lov og rett, samt en sterk og rådgivende støtte fra kona Abigail (Laura Linnley), vinner han saken til stor misnøye fra innbyggerne i Massachusetts. Adams mister halvparten av klientene sine og blir nødt til å velge side – enten må han følge den britiske tronen eller bli en del av den kontinentale kongress.

Serien er blitt sendt tidligere.

Amerikansk historiedrama (2008)
Orginaltittel: John Adams
Kveldens episode: Join or Die
Produksjon: HBO
Regissør: Tom Hooper
Produsenter: Tom Hanks og Gary Goetzman
I tittelrollen: Paul Giamatti
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 230 44 101/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900