Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. september 1999 kl 16.30 Halleluja!

Halleluja! (ttv)


NRK1 søndag 19. september kl 16.30
Halleluja!

Han valgte å synge for Gud

Gunstein Draugedalen har gitt ut 30 soloalbum og solgt mer enn 200.000 plater. Han ble spådd en stor opera-karriere, men valgte å synge for Gud. I \"Halleluja\" denne gangen tar 53- åringen et oppgjør med sin egen kristne oppvekst - og synger.
- Nesten alt var synd, fra fotball til Elvis Presley. Det var forferdelig hemmende for en ung gutts livsutfoldelse. Det ble ikke rom for min egen, personlige utvikling.
Gunstein Draugedalen legger ikke fingrene imellom i kritikken av det strengt pietistiske miljøet han vokste opp i i Telemark i 50-årene, men han er rask med å understreke alt det positive han fikk med seg.
- Det var masse omsorg og varme i miljøet, men under lå en rask fordømmelse av alt som skar utenom den \"rette vei\".

Oppgjør med oppveksten på bedehuset
53- åringen fra Telemark vokste opp i pinsebevegelsen, men flyttet over til Misjonsforbundet etter en personlig omvendelse da han var 13. Der ble han til han brøt med miljøet. Da var han 35 år og hadde 20 år bak seg som sangevangelist, de siste ti årene på heltid.

Ble spådd en lysende karriere
I bedehus- og frikirkemiljøer har Gunstein Draugedalen kanskje vært den mest populære artisten de siste 20 årene. 200.000 solgte plater sier sitt, spesielt med tanke på at han er omtrent ukjent utenfor disse miljøene.
Akkurat det kunne fort ha blitt annerledes. I 1971 debuterte Gunstein Draugedalen i Universitetets aula i Oslo, med Robert Levin på klaveret. Avisene var over seg av lovord og spådde den 25 år gamle sangeren en lysende karriere. Den norske Opera tilbød ham jobb på stedet, men unge Draugedalen sa nei. Han ville bruke sangen i Guds tjeneste.
I dag påstår han at han aldri har angret, selv om livet \"i Guds tjeneste\" har utviklet seg noe annerledes enn han så for seg den gangen. Han kunne for eksempel ikke ane at en lammende angst skulle ta flere år av hans liv og gjøre det nødvendig med et lengre sykehusopphold.
For Gunstein Draugedalen er sangen blitt selve livet - sangen og melodiene. Mellom 100 og 150 melodier har han komponert, flere av dem er blitt kjente bedehussanger, slik som \"Tett ved sida mi går Jesus\" og \"Doggdråpen\".
Kort sagt: Det er et fascinerende menneske med en sjelden artistkarriere vi møter hos Kjell Erik Moen i \"Halleluja\" i kveld.

NRK1 søndag kl 16.30

Bilde
Gunstein Draugedalen synger ut i dobbel forstand hos Kjell Erik Moen i kveld (Foto: Scanpix).

Egenprodusert religiøst
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved: Bjørg Kittelsen og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53