Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. mai 2005 kl 21.10 Niern: Falling Down

Frustrert bilist går amok i L.A.

Den frustrerte bilisten (Michael Douglas) har tatt bena fatt og er klar til kamp mot alt og alle.
Den frustrerte bilisten (Michael Douglas) har tatt bena fatt og er klar til kamp mot alt og alle.
Det er en varm og fuktig dag i L.A og en helt håpløs trafikkork. Bilistene begynner å bli ganske oppgitt. En av dem (Michael Douglas) greier til slutt ikke mer. Han rett og slett forlater bilen midt i køen og begir seg til fots, på hva han tror er en snarvei, inn i ukjent, fremmedkulturelt område.

Dette er opptakten til kveldens sterke og meget underholdende film på NRK2, regissert av Joel Schumacher. Han stiller spørsmål om hvor langt et alminnelig gjennomsnittsmenneske kan presses før det bryter sammen og hengir seg til jungellover.

Vold avler vold
Det pussige med denne filmen er at vi lenge forstår den frustrerte mannen. Vi kjenner igjen en rekke av de situasjoner han havner opp i. Men der hvor vi normalt biter tennene sammen og lar oss ydmyke, tar denne antihelten et balltre og knuser stor og liten motstand. Men vold avler vold, og det ender da også med mye forferdelse.

Filmen vakte reaksjoner i USA da den hadde premiere i 1993. Den ble blant annet beskyldt for å spille på rasistiske holdninger i sin beskrivelse av fargede og asiater. Filmen kan også oppfattes som en rapport om storbysamfunnets sammenbrudd, et varsel om at enkeltmennesket i lengden ikke kan bære trykket fra nye sosiale og økonomiske forhold.

Amerikansk spillefilm fra 1993
Originaltittel: Falling Down
Med: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Tuseday Weld og Rachel Ticotin
Regi: Joel Schumacher
Pressekontakt Anna-Marie Normann tlf 23 04 78 53/ 907 75 758