Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. november 2003 kl 20.05 Bokbadet: Selma Lønning Aarø

Selma Lønning Aarø

Selma Lønning Aarø er gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet i kveld (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)
Selma Lønning Aarø er gjest hos Anne Grosvold i Bokbadet i kveld (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)
- En utmerket roman om kjærlighetens krinkelkroker, om blindhet og innsikt, skrev Dagbladets Øystein Rottem om Selma Lønning Aarøs nye roman "Vill ni åka mera?" Med denne romanen får forfatteren sitt litterære gjennombrudd, mente han. I kveld er hun i Bokbadet med Anne Grosvold.

"Vill ni åka mera?" er en fortelling om blindhet – i både metaforisk og i aller bokstaveligste forstand. Den handler om å bli tvunget i skjul, og om å oppsøke skjulesteder frivillig. Selma Lønning Aarø har valgt en mannlig forteller denne gangen. Det er han som plutselig blir blind, og som velger å forlate sin samboer når han blir klar over sitt handikap. Gjennom sin fortelling avdekker han både sin egen, sine foreldres og besteforeldres fortid. Samtidig avdekker den også forhistorien til den kvinnen, det "du" som det fortelles til i teksten, som fortelleren i sin blinde tilstand har et forhold til.

Vi får også beretningen om fortellerens jødiske far, som tenåring ble holdt skjult i en kjeller under krigen, og om moren som bedrar faren med en kunstmaler med farens død som følge. Dette får følger for fortellerens senere liv. Det samme gjelder kvinnen som blir voldtatt som ung jente av en ansatt på et tivoli, ikke uten en viss skrekkblandet utilfredsstillelse, og som senere i livet oppsøker situasjoner som kan ses i lys av denne.

Det handler om seksuelle grensesituasjoner, fornedrende eller mørklagte, der hun for eksempel bedriver partnerbytte eller byr seg fram overfor fremmede som byr henne imot. Det er snakk om kjærlighet i mørke eller i blinde, om tilbøyeligheter som logisk nok gjør henne åpen for den blindes seksuelle tilnærmelser.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83