Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 28. april 2007 kl 20.45 Profil: Impresjonistene

Kampen

Claude Monet (Richard Armitage) ankommer Paris som ung mann (Foto: BBC)
Claude Monet (Richard Armitage) ankommer Paris som ung mann (Foto: BBC)
Frankrike i tiden etter den fransk-prøyssiske krigen er ikke på impresjonistenes side. Den årlige og statlige kunstutstillingen er mer tradisjonell og kvelende enn noensinne. Marki de Chenneviéres kontrollerer det hele, fast bestemt på å ødelegge den nye arten i kunsten.

Vi møter Claude Monet, i et intervju i 1920, hvor han ser tilbake på denne tiden som var så viktig for den store kampen for å forandre kunstuttrykket. Han minnes hvordan de opprørske kunstnerne, inkludert Degas, Renoir og Pissarro, tok den store avgjørelsen om å lage sin egen utstilling som et motstykke til den statlige.

Impresjonistene utviklet individuelle kunstuttrykk. Degas konsentrerte seg om grasiøse ballerinaer, Renoir tok for seg noen mørkere sider av Paris, mens Monet gikk ut i naturen. Han malte bildet "Impression – Sunrise" på 40 minutter. Maleriet ga navn til bevegelsen, og har fått sin plass i kunsthistorien.

Monet forteller om de opphetede diskusjonene på Café Guerbois. Manet, kunstneren som startet revolusjonen, nekter å delta i impresjonistenes utstilling, mens Pissarro vil at bevegelsen skal være sosialistisk orientert. Livet til Degas faller i grus når faren dør.

Den første impresjonistutstillingen åpner i Paris 15. april 1874. Den er en katastrofe, hånet av kritikerne og boikottet av publikum.

Om serien
"Impresjonistene" er et dokudrama i tre deler, produsert av BBC. Serien levendegjør denne kunstbevegelsens fantastiske historie, og historien blir fortalt av en aldrende Claude Monet, spilt av Julian Glover.

Monet foretar en nostalgisk, men også smertefull reise tilbake til fortiden da han ankom Paris som ung mann i 1862, fylt av drømmen om en ny kunstform.

Britisk dokudrama (2006)
Produsert av BBC
Med Julian Glover (gamle Monet), Richard Armitage (unge Monet), James Lance (Bazille), Charlie Condou (Renoir), Andrew Havill (Manet), Aden Gillett (Degas), Will Keen (Cézanne) og Amanda Root (Alice)
Pressekontakt:Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no