Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. september 2003 kl 20.25 Frontkjemper

Historien om en landssviker

Jørgen Høve sloss mot tyskerne ved invasjonen våren 1940. Etter kapitulasjonen meldte han seg frivillig til innsats for tyskerne ved Leningrad. (Foto: AS Videomaker)
Jørgen Høve sloss mot tyskerne ved invasjonen våren 1940. Etter kapitulasjonen meldte han seg frivillig til innsats for tyskerne ved Leningrad. (Foto: AS Videomaker)
Under 2. verdenskrig var Jørgen Kildal Høve fra Sandsøy i Troms frontkjemper ved Østfronten. Han er en av mange dømte for landssvik som aldri har fått gi sin versjon av handlingene han ble funnet skyldig i for. Selv sier at han dro til fronten for å kjempe mot kommunismen, og at han ikke var nazist. I kveldens dokumentar forteller han sin historie.

Etter krigen ble Høve dømt til ni års straffearbeid i en rettssak han selv beskriver som en farse. Han hevder at hans versjon av krigshistorien aldri er blitt fortalt eller lyttet til.

Sloss først mot Tyskland
Jørgen Kildal Høve (født i 1916) satset på en militærkarriere, i likhet med både sin far og bror. Flertallet i den norske hæren sympatiserte med tyskerne fram til 1940, men i motsetning til mange av sine overordnede var Høve ikke medlem av Nasjonal samling. Under invasjonen i 1940 kjempet han som fenrik mot den tyske hæren, men etter kapitulasjonen meldte han seg inn i NS, og deretter som frivillig til tyskernes hær. Sammen med broren og en rekke andre kolleger ble han sendt til blodbadet på Østfronten.

Dømt for landssvik
Da broren ble drept av russerne, ble Høve sendt hjem til en stilling som sjef for det sivile luftvernet i Troms. Han var også leder for evakueringskontoret i Tromsø, og hadde en sentral rolle under evakueringen av befolkningen i Finnmark. Etter krigen ble han dømt som landssviker, og i kveld forteller han selv sin historie – satt opp mot tiltalepunktene han ble dømt for i 1945.

Innkjøpt dokumentar fra 2002
Produsert av AS Videomaker
Regi: Reuben Sletten, Håvard Jenssen, Karl E. Rikardsen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252