Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. mai 2004 kl 20.05 Den første sigøyneren i verdensrommet

En annerledes roadmovie

Sigøynergutten Valentino (Bylent Veckollari) og hans lillesøster Daphne (Sunita Memetovic) legger ut på en lang reise gjennom Øst-Europa for å finne moren sin, som forsvant under krigen på Balkan. (Foto: Mikael Brodin, SVT)
Sigøynergutten Valentino (Bylent Veckollari) og hans lillesøster Daphne (Sunita Memetovic) legger ut på en lang reise gjennom Øst-Europa for å finne moren sin, som forsvant under krigen på Balkan. (Foto: Mikael Brodin, SVT)
Den svenske forfatteren Peter Birro hadde enorm suksess med sitt elleville dabantbyportrett "Hammarkullen". Nå er han tilbake med del to i en planlagt trilogi om det nye Europa. Den prisbelønte dramaserien "Den første sigøyneren i rommet" handler om to unge sigøynere og deres halsbrekkende reise fra Göteborg til Bosnia, gjennom et Europa i oppløsning.

Valentino er en 14 år gammel sigøynergutt som har flyktet til Sverige sammen med lillesøsteren sin, Daphne. Moren forsvant under krigen på Balkan, og nå bor de hos onkelen Fatos og hans store familie i en av Göteborgs forsteder.

En tragisk hendelse fører til at de to barna blir overlatt til sin egen skjebne. De bestemmer seg for å lete etter moren sin, og begir seg alene ut på en lang og strabasiøs ferd gjennom det østlige Europa til Balkan. Samtidig følger vi Valentinos vei mot voksenlivet og hans kamp for kulturell og materiell frihet. Drømmen er å bli den første sigøyneren i verdensrommet…

Banebrytende
Forfatteren og filmskaperen Peter Birro, som også er kjent for serien "Det nye landet", har markert seg som en banebrytende skildrer av det multikulturelle Sverige. Sammen med regissør Agneta Fagerström-Olsson mottok han en lang rekke priser for serien "Hammarkullen" (1997), om miljøet i en svensk drabantby. Med "Den første sigøyneren i verdensrommet" hever de to blikket mot Europa, og skildrer oppløsningen av nasjonalstaten og vår tids store folkevandringer.

Peter Birro ble for "Den første sigøyneren i verdensrommet" tildelt den svenske filmprisen Guldhatten 2002 for årets beste manus. I sin begrunnelse skrev juryen blant annet: "Med sin sedvanlige vibrerende fortellerstil har Peter Birro nok en gang skrevet en fengslende historie… (…) De to unge romernes reise fra Göteborg til Bosnia skildrer mennesker og miljøer som viser at det Europa vi lever i, har flere sider enn de vi vanligvis møter."

Amatørskuespillere
Bylent Veckollari, som spiller Valentino, ble oppdaget da han hadde en statistrolle i "Hammarkullen", mens Sunita Memetovic fikk rollen som Daphne via en avisartikkel i en lokalavis. De andre rollene spilles hovedsakelig av amatørskuespillere som er funnet i gater, bakgårder, på jernbanestasjoner, barnehjem og i fattige østeuropeiske landsbyer.

Serien er innspilt i Göteborg og omegn, det østlige Tyskland, Polen, Romania og Bosnia.

"Kniven i hjärtat" er tittelen på den tredje og siste delen i Peter Birro og Agneta Fagerström-Olssons trilogi om det nye Europa. Innspillingen tok til i august i fjor. Serien skal sendes på SVT til høsten og vil senere også bli vist på NRK.

Svensk dramaserie (2002)
Episode 1 av 4
Originaltittel: Den förste zigenaren i rymden
Manus: Peter Birro
Regi: Agneta Fagerström-Olsson
I rollene bl.a. Bylent Veckollari, Sunita Memetovic, Josef Balok og Rasim Ahmetovic
Produsert av Giraff Film AB for SVT Väst Drama i samproduktion med NRK og YLE/FST
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


LENKER
  • Les mer