Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. november 2001 kl 20.10 Profil: Profil: Akira Kurosawa

Filmgeniet fra Japan

Akira Kurosawa er et navn som ruver i internasjonal filmhistorie.
Akira Kurosawa er et navn som ruver i internasjonal filmhistorie.
For mange er Akira Kurosawa (1910 – 1998) ikke bare Japans største, men verdens største filmkunstner. På sin 80-årsdag i 1990 ble han tildelt hedersprisen under Oscar-utdelingen i Hollywood. Filmskapere som Martin Scorsese, Francis Ford Coppola og Clint Eastwood forteller om innflytelsen Kurosawa har hatt på deres filmer, og hvordan han skapte sitt eget filmspråk og klarte å variere det i 30 filmer.

Akira Kurosawa er én av en håndfull filmregissører som har skapt unike filmer i det tjuende århundre. Kurosawa er den eneste ikke-vestlige, og derfor dobbelt unik. Likevel er Kurosawas liv lite kjent utenfor Japan, og bare få av filmene hans er kjent for det alminnelige kino-publikum – særlig kjent er ”De sju samuraier” som Hollywood lagde sin versjon av, ”The Magnificent Seven”. Denne todelte dokumentaren undersøker for første gang bakgrunnen for Kurosawas karriere og årsakene til at denne store filmkunstneren fikk så stor betydning både for japansk film og alle verdens filmmiljøer.

Gjennombrudd
Kurosawa fikk et av filmhistoriens mest omtalte gjennombrudd med den både lyriske og voldsomme ”Rashomon” (Demonenes port, 1950), hvor en historie om mord og voldtekt fortelles fra forskjellige synsvinkler. Filmen, som var Kurosawas tolvte, vant både Oscar-pris og Gulløven ved filmfestivalen i Venezia, og ble japansk films gjennombrudd i Vesten. I 1950-årene lagde Kurosawa flere filmer som er blitt stående som filmhistoriens fremste. ”Ikiru” (Å leve, 1952) skildrer en døende byråkrat som gir livet mening ved å bruke sine siste krefter på en god sak.

Forbløffende kontroll
”De sju samuraier”(1954) ble verdensberømt med sin skildring av hvordan en håndfull samuraier legger stoltheten vekk og forsvarer fattige bønder mot banditter. Filmen ble en seier både for Kurosawa, som i den lange, men rettlinjede beretningen oppviser en nesten forbløffene kontroll over virkemidlene, og for den japanske filmindustriens håndverkere som skapte en overbevisende historisk versjon. Det samme kan sies om den stilrene ”Blodets trone” (1957), som er Shakespeares ”Macbeth” henlagt til japansk føydaltid.

Samuraifilmene ”Den skjulte festning” (1958) og ”Yojimbo” (1961, fritt etter Dashiell Hammetts roman ”Red harvest”) hadde en lettere tone, men var preget av det samme sikre håndverket.

Japansk-britisk produksjon
Samproduksjon Thirteen/WNET, NHK, BBC og Winstar TV & Video
Originaltittel: ”Kurosawa”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Akira Kurosawa er et navn som ruver i internasjonal filmhistorie.