Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 18. august 2009 kl 22.25 Rebus: Cellofan-morderen

To mordsaker for Rebus

: Et funn er gjort i en kjent park utenfor Edinburgh og kriminalbetjent John Rebus (Ken Stott, t.h.) får en ny sak i fanget. (Foto: Minotaur International)
: Et funn er gjort i en kjent park utenfor Edinburgh og kriminalbetjent John Rebus (Ken Stott, t.h.) får en ny sak i fanget. (Foto: Minotaur International)
Liket av en prostituert kvinne er funnet på et bortgjemt sted i parken Five Sisters ved Edinburgh, innpakket i plast. I løpet av etterforskningen blir kriminalbetjent John Rebus involvert i et lugubert miljø.

John Rebus’ jobb i Edinburgh-politiet bringer ham i kontakt så vel med byens mange vakre strøk som dens røffe og grusomme sider. Etter likfunnet i Five Sisters kommer Rebus til å tenke på en gammel sak der en prostituert ble funnet under lignende omstendigheter. Den skyldige i drapet på kvinnen ble aldri funnet, men selv var Rebus overbevist om at rikmannssønnen Daniel Raeburn på en eller annen måte var ansvarlig for mordet.

Et spørsmål om alibi
Alle bevisene i den nye saken peker mot en annen mann, men Rebus har aldri glemt Daniel Raeburn selv om det er gått 20 år. Mannen er i dag et respektert medlem av det skotske parlament. Raeburn er rask til å hevde sin uskyld så snart det er klart at han er blant de mistenkte i saken. Og hva med Raeburns alibi? Rebus mener det ikke er godt nok.

Mer om serien
Ian Rankin, skotsk krimforfatter med megasuksess, har med bokserien om kriminalbetjent John Rebus i Edinburgh-politiet også gitt gjenlyd i Norge.

Skuespilleren Ken Stott er innfødt Edinburgh-gutt og hovedrolleinnehaver i tv-serien om den jordnære og garvede kriminalbetjent Rebus. Den skotske hovedstaden spiller også en hovedrolle i serien, og Rebus’ etterforskningsarbeid bringer ham i nærkontakt med byens vakre strøk så vel som dens røffe og grusomme sider.

Den hardt prøvede, tøffe og kvinnekjære detektivhelten Rebus reflekterer på mange måter byen han er vokst opp i. Visst har han et alkoholproblem og et ustadig kjærlighetsliv, og kanskje er det slik at mange i etaten mener han er krevende og vanskelig å ha med å gjøre, men Rebus kjenner byen som ingen annen og han er en god detektiv med en intuisjon som i de fleste tilfeller viser seg å slå til.

Den vesentligste forskjell mellom John Rebus fra Rankins bøker og tittelfiguren i tv-serien er at vår mann legger for dagen en sans for humor som ikke er til stede i bøkene. Fra første episode og utover blir vi kjent med et av John Rebus’ faste damebekjentskaper, Miranda Masterson, spilt av Sharon Small som mange vil huske fra Inspektør Lynley-seriene (der hun framstilte Lynleys politikollega og rake motsetning).

Sendt tidligere.

Britisk kriminalserie (2006)
Originaltittel: Rebus
Kveldens avsnitt: The Black Book
Produsert av: Minotaur International Ltd.
I rollene bl.a.: Ken Stott (Detective Inspector John Rebus), Claire Price (Detective Sergeant Siobhan Clarke), Jennifer Black (Chief Superintendent Gill Templar), Sharon Small (Miranda Masterson), Natalie Dormer (Philippa Balfour)
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no tlf. 815 65 900, mail:


LENKER
  • Les mer 
  • Les mer