Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. april 2005 kl 19.55 Fra loft og kjeller

Antikviteter og tørrfisk

I tørrfiskens rike skal det lages baccalao. Kjell Fuglehaug, Frode Aga, væreier Jon Berg og Stine Woxman gleder seg til måltidet (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
I tørrfiskens rike skal det lages baccalao. Kjell Fuglehaug, Frode Aga, væreier Jon Berg og Stine Woxman gleder seg til måltidet (Foto: Trond Lillealtern, NRK)
Denne gangen er Stine Woxman, Frode Aga og Kjell Fuglehaug på besøk hos væreier Jon Berg på Svinøya i Lofoten. Berg er femte generasjon som driver handel med blant annet tørrfisk, og årlig eksporterer han rundt 100 tonn til faste oppkjøpere i Italia.

Det er loftet over den gamle krambua til Jon Berg som blir gjennomsøkt i programmet. En god del av det som har vært stuet vekk på loftet har Berg funnet fram igjen og pusset støvet av, men han hadde nok oversett en god del "godbiter", sier Kjell Fuglehaug. – Vi fant blant annet gamle lanterner, mye gammel emballasje, en gammel dobbeltseng i heltre – og ikke minst en prisbelønt sildetønne fra 1898, sier Fuglehaug som karakteriserer loftet som meget interessant.

By på tørrfisk!
Et spesielt tema i programmet er Biedermeierstilen. Når det gjelder auksjonen kan du i kveld by på ti kilo førsteklasses tørrfisk. Opplysninger om auksjonen finnes på NRK Tekst TV, side 528.

Kokken et kapittel for seg
Ellers kan Kjell Fuglehaug fortelle at reisekokken, Frode Aga, stadig er et kapittel for seg.
- På Svinøya kom han gledesstrålende med en skarv som han ville tilberede, men da vi fortalte han at vi var på besøk i tørrfiskens rike og ville ha baccalao, så ble det baccalao, sier Fuglehaug, som altså kan friste med ti kilo førsteklasses tørrfisk under auksjonen i kveldens program.

Om serien
I åtte programer utover våren skal programleder Kjell Fuglehaug sammen med skraphandler Stine Woxman ta seg inn på loft, i kjellere, låver, uthus og stabbur på jakt etter antikviteter og andre interesante ting som er blitt stuet vekk på grunn av plassmangel eller andre årsaker. Frode Aga er med som reisekokk, som han også var i forrige runde av "Fra loft og kjeller".

Egenprodusert underholdning fra Program riks, NRK Hordaland
Programleder: Kjell Fuglehaug, tlf: 98 89 07 70 kjell.fuglehaug@nrk.no
Prosjektleder: Trond Lillealtern, tlf: 95 02 88 58 trond.lillealtern@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98n87 50 78