Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. november 2005 kl 22.05 Dok1: Dag Hammarskjöld og visjonen om FN

Dag Hammarskjöld og FN

Dag Hammarskjölds innsats for FN som generalsekretær 1953 – 61 og hans tragiske død er tema i en svensk dokumentar. (Foto: FN)
Dag Hammarskjölds innsats for FN som generalsekretær 1953 – 61 og hans tragiske død er tema i en svensk dokumentar. (Foto: FN)
I år er det 100 år siden Dag Hammarskjöld, FNs svenske generalsekretær som omkom på en tjenestereise i 1961, ble født. Og det er 60 år siden FN ble stiftet. "Dok1" viser en dokumentar i to deler om den verdensomspennende fredsorganisasjonen og Hammarskjöld.

Vi følger Dag Hammarskjöld i hans virke som generalskretær for FN årene 1953 – 61. Samtidig gir dokumentaren et innblikk i hvordan FN fungerer i dag og tar opp spørsmålet om organisasjonens rolle i framtiden.

Hammarskjölds visjon
Midt i Den kalde krigen og den rådende terrorbalansen søkte Dag Hammskjöld å gjøre FN til en maktfaktor mellom superstatene, en organisasjon som var sterk nok til å handle selvstendig i forhold til USA og Sovjetunionen.

Hammarskjöld så på FN som et redskap for å bevare freden, for å sikre menneskerettighetene i alle deler av verden, for å beskytte de små nasjonenes interesser og for å vise vei for de mange land som nylig var befridd fra kolonial undertrykkelse. Visjonen var å lede dem fram mot demokrati og internasjonalt fellesskap.

Visjonens pris
I denne kampen mistet Dag Hammarskjöld livet. Ved hjelp av et unikt arkivmateriale fra hans tid i FN, intervjuer med hans venner, medarbeidere og etterfølgere blir Hammarskjölds innsats sammenfattet. En fersk reportasje fra Kongo, dit Hammarskjöld var på vei da han omkom i et flykrasj i Rhodesia (i dag Zambia), inngår i dokumentaren.

Andre og siste del av dokumentaren sendes mandag 14. november på NRK1.

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Fredens pris – Dag Hammarskjöld och visionen om FN
Produsert av: Athenafilm
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57