Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. mars 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

Mange spørsmål – og mange skurker

Mette-Mari (Agnes Kittelsen) har klart å komme seg unna skurkene. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Mette-Mari (Agnes Kittelsen) har klart å komme seg unna skurkene. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Joste og Snerting er klare til å befri Mette-Mari fra skurkene, men den jobben greier hun selv. Trygt hjemme hos sine onkler oppsummerer de hva som har hendt hittil, og det er ikke bare hyggelig. Vil brødrene Dal noen gang finne Karl XIIs gamasjer? Det begynner å haste.

Spørsmålene er mange og det ser det etter hvert ut til at også skurkene er. Kvanterattet blir igjen redningen for Gaus, Roms og Brumund. De begynner virkelig å skjønne hvordan de kan utnytte det. Den gamle festningen i Halden blir nok en gang aktuell å ta en nærmere titt på.

Fortelleren på sin side er litt mindre opptatt av brødrenes eventyr for tiden etter å ha fått en genial idé.

Mette-Mari, Snerting og Joste får teften av noe interessant, og tar seg til rette i nattens mulm og mørke. Det bør de ikke gjøre. I mørket lurer farene.

I kveld blir vi også kjent med Trygve Hoffnar. Han er en hyggelig fyr, en finanstopp som, mot et klekkelig honorar, prøver å hjelpe Mette Mari, Joste og Snerting Dal med å finne ut hvem organisasjonen Pavo er. Han lever helt i sin egen finanstopp-verden og er uforstående til at han og hans finanstopp-venner må forholde seg til resten av verden. Vil helst betale skatt med glede til seg selv, siden han likevel er selvforsynt med alt.

Om serien
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som har vært sporløst forsvunnet siden han led nederlag ved Fredriksten festning i 1718.

Da Norge ble selvstendig og skrev under traktaten med Sverige i 1905, var det noe med liten skrift som ble oversett: Dersom gamasjene ikke er på plass til 100-årsjubileumet 7. juni 2005, tilfaller nasjonen nabolandet igjen.

Brødrene Dal er plutselig midt i et nytt eventyr: De må finne Karl XIIs gamasjer før det er for sent.

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10
Vises også i Nett-TV.