Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. juli 2002 kl 23.15 Nattkino: Nattkino: Hamam - det tyrkiske badet

Et nytt liv på et uventet sted


"Hamam – det tyrkiske badet" er en øm og underfundig film.
Francesco er en egenrådig og uavhengig ung mann og tilfreds med sitt arbeid. Sammen med sin kone, den utadvendte og energiske Marta, driver han et interiørfirma i Roma. Ekteskapet halter en smule, og Marta innleder et forhold til deres felles venn, Paolo. En dag mottar Francesco et brev fra den tyrkiske ambassaden i Roma…

I brevet står det at Francesco har arvet en verdifull eiendom i Tyrkia, en arv fra tante Anita. Hans kone Marta ser fram til uforstyrrede hyrdestunder med Paolo, og maser på Francesco for å få ham til å reise til Istanbul for å se eiendommen med egne øyne.

Vel framme i Istanbul går det opp for Francesco at han har arvet en hamam, et tyrkisk bad som hans tante hadde drevet i over 30 år. Han blir kjent med badets daglige leder Osman og hans familie: mannens jordnære og frodige kone Perran og de to skjønne barna, jenta Furun og gutten Mehmet.

Forvandlingen
Francesco bestemmer seg for å bli i Istanbul og gjenoppbygge hamamen, og Marta er svært fornøyd med avgjørelsen. Ekteparet lever nå to separate liv, bare med sjelden telefonkontakt. Når også denne kontakten opphører, bestemmer Marta seg for å besøke mannen i Tyrkia.

Der finner hun ektemannen helt forandret: han er rolig, tålmodig og utviser stor forståelse for andre mennesker. Marta blir grepet av denne forvandlingen, og mistenker at Francesco er forelsket...

Underfundig historie
”Hamam – det tyrkiske badet” er en øm, underfundig og overraskende historie om å finne et nytt liv på et uventet sted. Foruten å ville fortelle en fengslende historie, ville regissøren Ferzan Özpetek med sin film gjøre verden oppmerksom på en kultur som i vår stressende elektroniske og mobiltelefonterroriserte tid er i ferd med å dø ut – nemlig hamam, den tyrkiske badeformen som har over 2000 år gamle røtter.

Italiensk-tyrkisk-spansk spillefilm fra 1997
Regi: Ferzan Özpetek
Originaltittel: ”Il bagno turco – Hamam”
I rollene: Alessandro Gassman, Francesca d’Aloja, Carlo Cecchi og Halil Ergun
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83