Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 9. april 2000 kl 19.30 Fot: Jazz gjennom nålauget

Fot: Jazz gjennom nålauget


NRK2 søndag 9. april kl 19.30
Fot: Jazz gjennom nålauget

På jazzFot i Trondheim

Halvor Folgerø er på reisefot i musikkens verden, og musikkonservatoriet i Trondheim er kveldens reisemål. Her skal vi være vitne til en spennende musikalsk kappestrid. 140
håpefulle musikere skal konkurrere om åtte plasser på jazzlinjen - for øvrig den eneste
i sitt slag i landet.

Programleder Halvor Folgerø følger kandidatene gjennom en intens opptaksuke sammen med lærer og jazzguru Jon Pål Inderberg.

Mye står på spill for kandidatene som samles i Trondheim for å prøvespille. De kjemper om en plass på landets eneste jazzlinje. Og det blir vanskeligere for hvert år å komme gjennom nåløyet. Av årets 140 kandidater er det bare åtte som kommer inn på jazzlinjen i Trondheim. Fot var til stede på Musikkonservatoriet en uke i februar da opptaksprøvene ble avviklet.

- Lærerne ved jazzlinjen er selv utøvende musikere. Det er en del av filosofien vår, forklarer seksjonsleder Jon Pål Inderberg. Han utdyper svaret slik: - Selv om dette er en jazzlinje, skal elevene også fungere innenfor andre musikalske sjangrer. Jon Pål Inderberg er selv en institusjon i norsk jazzliv, og han har spilt med alt fra Gluntan til Chet Baker.

Om serien
- Musikkserien Fot spenner vidt, både når det gjelder musikalsk uttrykk og geografi, forteller programleder Halvor Folgerø. - Vi startet med Finsejazz og fortsatte med den afrobelgiske vokalkvintetten Zap Mama. I kveld følger vi kampen om å komme inn på landets eneste jazzlinje ved Musikkonservatoriet i Trondheim.

I et senere program skal vi møte Stavanger- bandet Wunderkammer og frontfigur Pål Jackman. Stikkord for dette programmet blir punk, sirkus, sigøyner, tysk kabaret og film. Planene omfatter også et program der Fliflet/Hamre er våre guider til finsk musikkliv.

- Tittelen Fot trenger en forklaring?
- Fot er et uttrykk som brukes på mange forskjellige måter i musikksammenheng, spesielt innenfor jazz. Å få \"fot\" betyr at det svinger. \"Blodfot\" er et uttrykk for at det går virkelig bra. \"Bakfot\" derimot betyr at det er noe som ikke stemmer. Uttrykket \"Gofot\" assosieres gjerne med dansemusikk. Derfor bare Fot, forklarer programlederen Halvor Folgerø.

Programleder og musiker
Halvor Folgerø (33) er journalist og musiker. Han var en av programlederne under siste runde av tradisjonsmusikkserien \"Halvbror til reven\" på NRK2. Ellers har han blant annet jobbet tre år i P2 som kulturreporter med hovedvekt på musikk. Halvor Folgerø har også et solid ankerfeste i musikken. Han begynte med skolekorps og symfoniorkester, har gått på Toneheim Folkehøgskole og vært i Gardens Musikktropp. Som bassist har han spilt i flere band i Stavanger, Bergen og hjemkommunen Stord. Han har også spilt inn plater med blant andre Stavanger Gospelchoir, Aftenlandet og Kenneth Sivertsen. De to sistnevnte spiller han også med nå.

NRK2 søndag kl 19.30

Billedtekst
- I kveld skal vi oppleve mye god jazz og en spennende musikalsk kappestrid, lover programleder Halvor Folgerø som befinner seg på Musikkonservatoriet i Trondheim.
(Foto: NRK)

Musikkserie på åtte programmer fra NRK Hordaland
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Programleder: Halvor Folgerø

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41