Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. juli 2003 kl 20.10 Profil: Profil: Jacob A. Riis - med blits som våpen

Fotografen som ble helt i USA

"Mange av de ulykkelige menneskene Riis fotograferte, så direkte inn i kameraet da blitzen gikk. De visste ikke at de så deg, meg og hele menneskeheten i øynene flere hundre år frem i tiden". Dette sa den legendariske amerikanske naturfotografen Ansel Adams om den danske fotografen Jacob A. Riis.

Magasinet "Life" plasserte nylig Riis i sin "Hall of Heroes" sammen med notabiliteter som Franklin Roosevelt, Mahatma Gandhi, Winston Chruchill og Martin Luther King.

Tilbud til problembarn
I 1999 var det 150 år siden fotografen og journalisten Jacob A. Riis ble født, men det er svært få dansker som vet hvem han var. I USA derimot har han heltestatus. I New York har det i over hundre år ligget et boligkompleks – Jacob A. Riis Neighbourhood Settlement House – oppkalt etter Jacob A. Riis. I dag fungerer bygningen som et tilbud til barn og unge med problemer. I huset kan barn få hjelp med leksene, få kurs i EDB og narkomane kan få avvenning eller bli AIDS-testet.

Få kjenner bakgrunnen for huset: At det for nesten hundre år siden gikk en fattig, sulten danske rundt i gatene nedenfor, en danske som senere skulle bli en forkjemper for utnyttede og sultne immigranter i New York. Etter tre år fikk han endelig sjansen som politi-reporter for bladet New York Tribune. Arbeidet besto i å følge politiet rundt i New Yorks immigrantkvarterer, og skrive sensasjonelle historier om fattige og sultne mennesker som ofte var innblandet i kriminalitet og mord.

Kritiserte forholdene
På et tidspunkt ble det for mye for den unge Riis. I stedet for å stille ut de fattige og sultne i sine artikler, begynte han å kritisere forholdene. Riis sine artikler gjorde stort inntrykk på samtiden, fordi han som den første brukte bilder for å illustrere sine historier. Når en ser bildene til Riis på kunstutstillinger i New York og Paris i dag, er det tydelig at han utover å kunne fange de rette motivene hadde et talent for å skape stemninger, som etterlot tilskueren med et inntrykk av elendighetens redsler på en måte som svært få av datidens tekster gjorde det. For første gang noensinne kunne borgerne rundt i USA se håndgripelige bevis på at mennesker levde under umenneskelige forhold, og dette såret amerikanernes kristne hjerter.

Dansk dokumentar fra 2001
Originaltittel: "Flash of a Dream"
Regi Robert Fox
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83