Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 29. april 2004 kl 19.55 Herskapelig

Kongsvoll , til Dovre faller

Toppen Bech tar oss med til Dovrefjell i kveldens
Toppen Bech tar oss med til Dovrefjell i kveldens "Herskapelig". (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Toppen Bech tar oss i kveld med til Dovre og til den gamle skysstasjonen Kongsvoll som drives av Ellen og Knut J. Nyhus. Kongsvoll er noe helt utenom det vanlige, absolutt kongelig med den beste mat og gode dyner. Og et knippe med hus som ikke har sin make noe annet sted i kongeriket.

Et par kilometer oppe i Drivdalen ligger Kongsvoll, som er en eiendom som utgjør en del av nasjonalparken på Dovrefjell. Gjennom tusen år har all slags ferdafolk dratt over Dovre når de skulle fra Østlandet til Trøndelag eller omvendt. Pilegrimer, handelsmenn, hærmenn og konger trosset fjellets farer langs den gamle kongeveien. Her går man i Harald Hårfagres fotspor.

Så var det da også en konge, Fredrik 4. som i 1704 bestemte at navnet - til Dovre faller - skulle være Kongsvoll. Kongsgården Tofte – kronjuvelen – er første gang omtalt allerede i sagaen om Harald Hårfagre. Hvordan det så ut der på den tiden må overlates til fantasien. De eldste husene på tunet på Tofte er bare fra 1600-tallet…I dag drives Tofte som et moderne gårdsbruk.

NRK Underholdningsavdelingen
Redaktør: Toppen Bech, mobil 95270480
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken, 23 04 96 11
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, 23 04 98 41 (92 01 55 79)