Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. juni 2008 kl 17.30 Åpen himmel: Som et fyrlys Jesu navn

Som et fyrlys Jesu navn

August Fjeldskår og Arne Åmland (foto: Sanden Media AS).
August Fjeldskår og Arne Åmland (foto: Sanden Media AS).
Åpen himmel fra øya Sælør

Når nøden roper


- Jeg har opplevd både orkan og forlis og vendt meg til Gud når naturkreftene har vært truende.

Det sier fiskeren August Fjeldskår. Sammen med programleder Synnøve Kvervavik Vatne har han tatt turen til øya Sælør, like vest for Lindesnes.

Sælør er sagaens berømte havn Seleyar, som var en av de mest kjente havnene i middelalderen. Mange norske konger har ligget her med hær og flåte.

Sølvi Hopland og Oscar Jansen (foto: Sanden Media AS).
Sølvi Hopland og Oscar Jansen (foto: Sanden Media AS).
Våren 1028 var Olav Haraldsson her, og på høsten samme året lå han her i flere måneder. Det var nok på denne tiden at han lot mennene sine bygge den kirken som vi finner ruiner av ved flaggstangen på østsiden av øya. I dikterskalden Snorres saga står det at "i Seløyene ble de liggende lenge...".

Etter siste verdenskrig er det hvert år, på den nærmeste søndagen til Olsok, blitt holdt stevne ved den gamle Olavskirken. Det bør også nevnes at vår forrige konge, Olav V, var her ute 4. september 1983 og hedret sin stamfar. Tidligere, på 1800-tallet, da all ferdsel ble gjort til sjøs, var Seløy et sentrum for hele distriktet.

Her var det bibliotek, den største skolen i distriktet lå her og Norges første Navigasjonsskole ble grunnlagt her. Nå er det ingen fastboende på Seløy, men skolestuen, Navigasjonsskolehuset og den øvrige bebyggelsen vitner om en folksom, svunnen tid.

Programleder Synnøve Kvervavik (foto: Sanden Media AS).
Programleder Synnøve Kvervavik (foto: Sanden Media AS).
Arne Åmland er arkitekt og kunstner med stor interesse for lokal historie. Han er også mannen bak korset som er reist like ved ruinen av den gamle Olavskirken. Korset er bygget av vrakgods fra en forlist båt, og om korset som symbol sier Arne Åmland:

- Jeg tror at det er det som er hele fundamentet i hele vår kristendom, at vi bruker det som er vraket til å reise det som er nytt.

Arne Åmland tror at Gud er blitt mer usynlig i vårt moderne samfunn. Livet på steder som Sælør var hardt og naturkreftene spilte en viktig rolle.

- Vi var nok mer avhengige av en skaper, en som vi hadde tillit til før, da vi hadde et hardere liv. Nå vet jeg ikke om vi har det for godt…

August Fjeldskår kommer fra Lillehavn like ved Lindesnes og har vært fisker hele livet. Han har opplevd både orkan og forlis, og han har vendt seg til Gud når naturkreftene har vært truende. Han har inntrykk av det er mange av hans kolleger på sjøen som gjør det samme.

- Naturkreftene langs kysten gjør at man føler seg liten og da er det godt å tenke på at det er noen som styrer det hele.

Sølvi Hopland (foto: Sanden Media AS).
Sølvi Hopland (foto: Sanden Media AS).
Sølvi Hopland er sanger og låtskriver, kanskje mest kjent av mange for sangen "Herre gje meg dine auge".
Hun har også en sterk tilknytning til havet fra sin oppvekst i Nordfjord, like sør for Stadt. Hennes store lidenskap for fyr, gjorde at hun for noen år siden startet fyrkafè m. m. på Ulvesund fyr, ytterst i Nordfjord i Vågsøy kommune. Ellers deltar mannskoret Vestergabet fra Kristiansand.

Programmet er produsert av Sanden Media AS for NRK.
NRK1 søndag 15. juni 2008 kl. 17:30 - sendt første gang 2. september 2007.