Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. januar 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Pakistansk Safari

Marte Spurkland sammen med den pakistanske  kunstneren Amin Gulgee. Hans far Ismael Gulgee er landets mest kjente maler og kalligrafikunstner, men han frarådet sønnen å følge i hans fotspor. (Foto: NRK)
Marte Spurkland sammen med den pakistanske kunstneren Amin Gulgee. Hans far Ismael Gulgee er landets mest kjente maler og kalligrafikunstner, men han frarådet sønnen å følge i hans fotspor. (Foto: NRK)
Pakistanere er en av de største innvandrergruppene i Norge, men nordmenn vet svært lite om deres kunsttradisjoner. Kveldens Safari, som i helhet dreier seg om Pakistan, kan forhåpentligvis rette på det.

Programlederne Marte Spurkland og Atta Ansari reiste sammen med fotograf Helge Semb til Pakistan for å ta landets kunstmiljø nærmere i skue. Det blir både et innblikk i den pakistanske kunsthistorien samt møter med flere av landets mest kjente kunstnere. Oppmerksomheten rettes særlig mot kvinnenes posisjon i det pakistanske kunstmiljøet.

Kvinner dominerer
Det pakistanske samfunnet er hovedsakelig mannsdominert, men kunstbransjen er et unntak. Flere kvinner er gallerister, kvinner kjøper mer kunst enn menn, det er mange kvinner blant de mest anerkjente kritikerne og kuratorene, og flere viktige kunstinstitusjoner ledes av kvinner. Blant slike institusjoner finner man kunstakademiet National College of Arts i Lahore og National Art Gallery i Islamabad.

Norsk-pakistansk musikk
Det blir også et norsk innslag fra Pakistan i kveld. Safari er tilstede på konserten til det norske elektronika/world music/trance-gruppen Transjoik i Lahore. Her spilte de sammen med Qawali-artisten Sher Mian Dad Khan.

Dessuten skal Safari handle om miniatyrmaling, pakistansk skulptur og et møte med kunstneren Amin Gulgee.

Om Safari – i kunst og kultur
Denne våren blir det ti Safari-programmer fram mot påske.

Redaksjonen i kulturmagasinet Safari har i år sju faste reportere som drar på safari i samtidskulturen, kun utstyrt med et dv-kamera. De byr på videoreportasjer med aktuelle personer, hendelser og begivenheter i kulturlivet, samtidig som redaksjonen ser nærmere på politikernes beslutninger i kunst- og kulturlandskapet.

Marte Spurkland er programleder.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79
Vises også i Nett-TV. (Kun direkte)