Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 3. august 2009 kl 23.45 Amerikansk vintur med Oz og James

Om du reiser til San Francisco…

Følg med James May (t.v.) og Oz Clark på vintur. (Foto: RDF Int.)
Følg med James May (t.v.) og Oz Clark på vintur. (Foto: RDF Int.)
Videre på sin vin-tur i California tar James May og Oz Clark for seg av det beste i San Francisco-bukta.

San Francisco-området er stedet om du vil nøste opp i historien om vin i Amerika. Flere av vingårdene der er over hundre år gamle.

Cline-vingårdene i Oakley holder de gamle tradisjonene i hevd. Her klorer Fred Cline seg fast og nekter å selge jorda til investerings-kåte byfolk fra San Francisco. Neste stopp er Oakland der Oz og James hilser på hos Kent Rosenblum. Og finner fram til sin favoritt-drue: Zinfandel.

Tåken i San Francisco
En tur over Golden Gate-brua hører med. På veien konfronteres de med San Francisco-tåka, og de filosoferer litt over hvordan den virker inn på vindyrkingen.

Hos Joel Peterson i Ravenswood Winery kommer James og Oz over en meget anvendbar Zinfandel-vin. James blir mest glad, fordi denne vinen bare koster ti pund pr. flaske, og kan kjøpes enkelt og greit hjemme i gamle England.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist i NRK. Hans eldre makker Oz Clark er derimot vinekspert, ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Reisen gjennom vinlandet Frankrike foregikk med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. Nå gyver de to løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster. Jaguaren er byttet ut med en såkalt trailer (bobil). Og innimellom kjører James en Mustang.

James’ hjerte står opprinnelig til øl. I løpet av vinturen rundt i Frankrike sammen med Oz fikk han sansen for vin. Men James har stadig med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme. Den blåser han i når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i åtte deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Mer