Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. desember 2009 kl 22.20 Kautokeinoopprøret

En storfilm av internasjonalt kaliber

8. november 1852 er en mørk merkedag for samer i Norge. Da gikk nemlig en gruppe samer til angrep på det norske storsamfunnet i bygda Kautokeino. (Foto: Rubicon)
8. november 1852 er en mørk merkedag for samer i Norge. Da gikk nemlig en gruppe samer til angrep på det norske storsamfunnet i bygda Kautokeino. (Foto: Rubicon)
Filmen "Kautokeinoopprøret" fikk strålende mottakelser av både publikum og anmeldere da den gikk på kino i 2008. I kveld vises den her på NRK2.

8. november 1852 er en mørk merkedag for samer i Norge. Da gikk nemlig en gruppe samer til angrep på det norske storsamfunnet i bygda Kautokeino. Men forsøket på revolusjon endte i en blodig tragedie.

Dramatisk hendelse
I århundrer har de forblåste viddene lengst nord vært bebodd av samefolket og reinsdyrene deres. Men moderne tider er i ferd med å innta den avsides landsbyen Kautokeino som styres av den velstående og brutale handelsmannen Carl Johan Ruth (Mikael Persbrandt).

En av de samiske gruppene (siida), ledet av den unge kvinnen Elen (Anni-Kristiina Juuso), nekter å betale en urettferdig gjeld til den nådeløse Ruth. Handelsmannen svarer med å fengsle mennene i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene.

Elen får hjelp til å starte en rettssak som bidrar til at mennene blir løslatt, men da tar Ruth beslag i siidaens reinsdyr. Uten livsgrunnlag har ikke Elen og siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav, og om kvelden 7.november 1852 drar 57 kvinner, menn og barn fra tamrein og telt på vidda. De er ute i et rasende ærend og flere av dem skal aldri komme tilbake. 8.november kommer de frem til Kautokeino, og opprøret som følger, blir en av de mest dramatiske hendelsene i nordnorsk historie.

Norsk drama (2008)
Regissør: Nils Gaup (11 år)
I rollene: Anni-Kristiina Juuso som Elen, Mikkel Gaup som Aslak, Michael Nyqvist som presten Læstadius, Aslat Mahtte Gaup som Mathis, Mikael Persbrandt som Carl Johan Ruth og Bjørn Sundquist som presten Stockfleth
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900