Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 27. august 2004 kl 20.05 Den raude fiolinen

Et musikkinstrument med sjel?

Komponisten Frederic Pope (Jason Flemyng) spiller fiolin i kjærlighetsakten med forfatterinnen Victoria Byrd (Greta Scacchi) (Foto: Bob Marshak/New Line)
Komponisten Frederic Pope (Jason Flemyng) spiller fiolin i kjærlighetsakten med forfatterinnen Victoria Byrd (Greta Scacchi) (Foto: Bob Marshak/New Line)
En perfekt fiolin unnfanges på slutten av 1600-tallet under helt spesielle omstendigheter. Filmen forteller den spennende historien om et forunderlig musikkinstrument og dets reise gjennom århundrer og verdensdeler. Kan et musikkinstrument ha sjel?

Det kan virke som om fiolinen har en magisk kraft som besetter den som spiller til å gi sitt ytterste og kanskje enda litt mer. Når den røde fiolinen til slutt dukker opp i vår tid, på en auksjon i Montreal der budene nærmer seg to millioner dollar, er mysteriet blitt legendarisk og hysteriet hos samlerne nesten panisk. Hva er det som har gitt fiolinen slike krefter?

Historien begynner i fiolinbyen Cremona nord i Italia på slutten av 1600-tallet. Nicolo Bussotti (Carlo Cecchi) venter sitt første barn. I pur glede over denne begivenheten skaper han et mesterstykke av et instrument som skal være en gave til sønnen. Bussotti er overbevist om at barnet vil bli en fremragende musiker som skal glede verden med sitt spill. Men tragedien ligger på lur. Fødselen går ikke som den skal, og moren dør. Hun har imidlertid fått merkelige varsler av tarotkortene til tjenestepikene, og mesterinstrumentet må legge ut på en farefull ferd.

Fiolinen dukker opp i et kloster i Østerrike, den blir senere tatt hånd om av omstreifere og havner hos en eksentrisk musiker i England. En lang sjøreise tar fiolinen til Kina og kulturrevolusjonen. Mange år senere, i vår egen tid, har fiolinen havnet på auksjon i Montreal.

Filmen
Kanadisk-italiensk spillefilm fra 1998
Originaltittel: "The Red Violin"
Regi: Francois Girard
I rollene: Samuel L. Jackson, Don McKellar, Carlo Cecchi, Irene Grazioli, Jean-Luc Bideau, Greta Scacchi, Jason Flemyng
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83