Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 24. juni 2000 kl 22.10 "Fusion" - en installasjon for sansene

\"Fusion\" en installasjon for sansene


NRK2 lørdag 24. juni kl 22.10
\"Fusion\" - en installasjon for sansene

En sanselig kunstopplevelse

Mat + kunsthåndverk = ny opplevelse. Dette er formelen for kunsthåndverker og designer Camilla Luihns installasjon som er en invitt til sansespill. Resultatet er blitt et \"Babettes gjestebud\" med moderne virkemidler der maten er en del av en total kunstopplevelse som appellerer til alle sansene våre - smak, lukt, hørsel, syn og berøring.

I kveldens tv-program, signert Anne E. Ødmann, følger vi Camilla Luihn og hennes medspillere gjennom skapelsesprosessen som munner ut i en middag for spesielt inviterte gjester. Gjestene blir plassert ved to helt forskjellige bord - et organisk og et teknologisk.

Blant gjestene var fotografen Morten Krogvold. - Om jeg husker Fusion-middagen? Gjett om! Det var en meget spesiell aften. Nå er jeg veldig bevandret i mat, men det var konseptet og designen jeg vil huske. Det teknologiske bordet som jeg satt ved, var akkurat det god design bør være, nemlig en katalysator for den gode samtalen. Det var appetittvekkende, sosialt og imponerende.

25-årsjubileum
Norske Kunsthåndverkere fyller 25 år i 2001. Fusion er første trinn i jubileumsfeiringen. Organisasjonen ønsket å prøve noe nytt - noe som kunne bringe kunsthåndverk ut av galleriene. De tok kontakt med Månelyst, et firma som utvikler ideer til kunst- og kulturprosjekter. Månelyst kom med ideen om å la kunsthåndverkerne jobbe sammen med andre faggrupper. Mat ble tidlig en viktig faktor, og man valgte å føre prosjektet inn i en restaurant.

Spennende samspill
Camilla Luihn fikk i oppdrag å gjennomføre prosjektet. Etter at restaurant var valgt, gikk hun i gang med å utvikle to bord som skulle stå i kontrast til hverandre. Programmet følger henne i utviklingen av prosjektet. Etter hvert fikk hun mange samarbeidspartnere. Gjøvik Glassverk lagde glassene og tallerkenene Camilla designet. Popgruppen Palace of Pleasure fikk i oppdrag å komponere musikk som skulle strømme ut av bordene. Lyd og lys måtte på plass. Bordene måtte støpes, sveises, tilskjæres og etses. Bestikk måtte lages, og - ikke minst - en seksretters meny måtte komponeres.

De to bordene - et som ser ut som et kretskort, og et annet som gir assosiasjoner om svaberg - blir satt inn i restauranten. Gjestene tar plass, og blir selv en del av kunstverket. I programmet får vi høre hvordan de opplevde den sanselige kunsten og hvilke tanker de har gjort seg.

NRK2 lørdag kl 22.10

Bilde
Kunsthåndverker og designer Camilla Luihn har dekket to bord i en restaurant - et organisk og et teknologisk - der gjestene, ved siden av å nyte et kunstferdig måltid, også får andre kunstopplevelser. (Foto: Petter Martinsen)

Prosjektleder: Arvid Esperø
Ved Anne E. Ødmann
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41