Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 13. september 2001 kl 22.35 Profil: Profil: Plácido Domingo

Operakongen

Placido Domingo – verdens mest allsidige og produktive tenor (Foto: BBC)
Placido Domingo – verdens mest allsidige og produktive tenor (Foto: BBC)
Placido Domingo er verdens mest allsidige og fremgangsrike tenor. Han er blitt kalt ”en sann renessansemann innen musikken”. Tidligere i år fylte Domingo 60 år. Programmet tar for seg hans fantastiske karriere og ser på hvor Placido Domingos talent vil føre ham framover i livet.

I programmet følger vi med Domingo til Washington og Los Angeles, hvor han åpner Los Angeles-operaen for sesongen. På det tidspunktet er han nylig blitt utnevnt til kunstnerisk leder for operaen. Vi får også se prøvene i operahuset i Washington, hvor en ny oppsetning av Wagners ”Parsifal” skal innstuderes.

Domingo snakker åpent om sin karriere, og vi møter også flere av hans kolleger som blant andre Kiri te Kanawa, Pavarotti, Carreras og Franco Zeffirelli. I tillegg får vi se flere utdrag fra fantastiske operaoppsetninger med Placido Domingo, både ”Othello” og ”Tosca”.

Operahus over hele verden
Placido Domingo er født i Madrid 21. januar 1941, men flyttet med familien til Mexico åtte år gammel. Etter studier ved musikkonservatoriet i Mexico City, gjorde han sin operadebut i Monterrey som Alfredo i ”La Traviata”. Siden har hans over 40 år lange karriere brakt ham til operahus over hele verden, og repertoaret spenner over 114 forskjellige roller – mer enn noen annen tenor i historien.

I tillegg har Placido Domingo gitt ut over 100 klassiske album, 96 av dem er komplette operaer. Innspillingene har gitt Domingo ni Grammy-priser. Han har spilt inn mer enn 50 videoer og tre filmer, Zeffirellis ”La Traviata” og ”Othello” og Rosis ”Carmen”. Og selvfølgelig er han en av Tre tenorer som førte operaen ut i friluft på store åpne arenaer og rev ned gjerdene mellom klassisk musikk og popkulturen.

Udødelige perler
I ”Hovedscenen” på NRK2 lørdag 15. september kan seerne få med seg mer musikk med Placido Domingo. Han er en av flere operasangere som deltar i en jubileumskonsert til ære for Giuseppe Verdi – nitti minutter med udødelige perler fra Verdis operaproduksjon.

Britisk produksjon
BBC Worldwide
Originaltittel: ”Placido Domingo – King of Opera”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder (samme bildetekst)
Placido Domingo – verdens mest allsidige og produktive tenor (Foto: BBC)