Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. august 2009 kl 20.10 Kan ikkje lese, kan ikkje skrive

Opp til eksamen

Den inspirerende læreren Phil Beadle (nummer to f. h.) tar utfordringen med å forandre livet til en gruppe voksne mennesker med alvorlige lese- og skrivevansker. (Foto: RDF International)
Den inspirerende læreren Phil Beadle (nummer to f. h.) tar utfordringen med å forandre livet til en gruppe voksne mennesker med alvorlige lese- og skrivevansker. (Foto: RDF International)
Spesiallærer Phil Beadle synes han har hatt stor fremgang med sine ni voksne elever med tunge lese- og skrivevansker. Hardt arbeid har gitt resultater og nå vil han melde dem på den britiske lese- og skriveprøven for voksne.

Som lærer har Phil tatt på seg den største utfordringen så langt i karrieren. Etter seks måneder med intensiv undervisning, vil han gjerne vise at elevene hans er gode nok. Dermed melder han dem opp til eksamen.

Tar en stor risk
"Men det er en veldig stor risk forbundet med det," forklarer Phil for seerne. "Vi snakker her om ni mennesker som alle sitter inne med de verst tenkelige opplevelser i forbindelse med tidligere undervisning i lesing og skriving. Så jeg vil ikke at kurset skal ende med stryk for noen av dem." Vil han klare å sende elevene sine gjennom lese- og skrivemuren?

Mange spørsmål – og svar
58 år gamle Teresa kunne ikke lese et eneste ord da hun begynte i klassen til Phil, men allerede halvveis i kurset hadde hun lært dobbelt så mye som hun lærte i løpet av hele grunnskolen. Men hva med 46 år gamle Linda? Vil hun få oppfylt sitt livs drøm – å kunne lese Shakespeare?

Hva med 28 år gamle Jamie som så vidt klarte å skrive sitt eget navn da han kom til den første timen?

Eller 40 år gamle John, som satt gjennom alle eksamener i grunnskolen uten å kunne lese eller forstå et eneste spørsmål? Ufordringene er fortsatt store for de voksne elevene. Vil de klare eksamen?

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar i tre deler (2008)
Originaltittel: Can't Read, Can't Write
Produsert av: RDF International
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900