Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 27. november 2008 kl 20.10 Kulturdokumentar: Paul Klee - engelens stillhet

Paul Klees billedverden

Paul Klee oppfatning av farger ble endret for alltid etter en reise til Afrika, som i
Paul Klee oppfatning av farger ble endret for alltid etter en reise til Afrika, som i "Ad Parnassum", 1932. (Foto: Arte France)
Kveldens dokumentar byr på en visuell og musikalsk reise i den sveitsiske kunstneren Paul Klees billedverden. Hans egne dagboknotater danner bakteppet for historien.

Dokumentaren viser et av de mest betydningsfulle livsverk i europeisk malerkunst. Paul Klee (1879-1940) vokste opp med musikerforeldre i nærheten av Bern, og ble kunststudent i München. En rekke framragende tegninger fulgte så fra den unge kunstnerens hånd. I dagboken skriver han at han "ikke alltid føler seg som maler".

Musikk og farger
Paul Klee var også en begavet fiolinist, og i fire år spilte han med Bern-symfonikerne. Da møtte han også den unge pianolærerinnen Lili som han giftet seg med. Hver morgen før han satte seg ved staffeliet, viet han en time til fiolinen. Korrespondansen mellom maleri og musikk er tett hos Klee.

Etter noen år fant Klee sin helt egen stil, påvirket av kubismen. På en reise til Tunis i 1914 malte han "Byporten i Kairouan", og i dagboken skrev Klee at "fargene og jeg er smeltet sammen til ett – jeg er blitt maler." Hans oppfatning av farger var forandret for alltid.

Fransk kulturdokumentar (2007)
Originaltittel: Paul Klee où le silence de l'ange
Produsert av: Arte France
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900