Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. mai 2013 kl 20.35 Arkeologene: Den hippe middelalderen

Middelalderens lyse sider


Middelalderen forbindes ofte med riddere og borger. Derfor begynner det siste programmet av Arkeologene i et fangehull på Akershus festning.

Middelalderen var ikke bare mørk, slik mytene sier. For det var på denne tida bykulturen vokste fram og urbaniseringen startet. I dette siste programmet om arkeologene besøker programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen blant annet nye utgravinger i Oslo og Tønsberg.

Fra et fangehull på Akershus festning tar programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen en båttur i en kopi av et handelsskip fra middelalderen til Oslos gamle bydel ved Mariakirken.

På lager finner Hjeltnes og Iversen hele den gamle Mariakirken, og ved den nye operaen ser vi lagvis den gamle byen. I Tønsberg avdekker de en gammel gravplass fra middelalderen. Rett under føttene på forbipasserende på torget ligger skjelettene.

Om serien:
Arkeologene er en dokumentarserie – ikke for arkeologer, men MED arkeologer. Drømmen om å finne gullskatten er et håp hos mange, og den jakten tar programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen seerne med på gjennom åtte episoder.

Jorda og landskapet rundt oss er fullt av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I denne serien leter programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen etter nye svar på gamle mysterier.

Egenprodusert dokumentarserie i åtte deler
Programleder: Arne Hjeltnes
Prosjektleder: Øystein Økter
Presseansvarlig: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900