Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. desember 2003 kl 17.00 Sølvguttene synger julen inn

Nå senker roen seg…

Den 85 år gamle dirigenten Torstein Grythe mener selv at dette er den siste julekonserten han dirigerer på fjernsynet før yngre krefter overtar dirigentpinnen (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Den 85 år gamle dirigenten Torstein Grythe mener selv at dette er den siste julekonserten han dirigerer på fjernsynet før yngre krefter overtar dirigentpinnen (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Noen tradisjoner er det viktig å holde på, og at Sølvguttene synger julen inn på julaften er absolutt en av dem. Denne gang gjør de det fra Oslo Domkirke. Dirigenten, Torstein Grythe, er nå 85 år og mener selv at dette kan være den siste julekonserten han dirigerer i fjernsynet før yngre krefter overtar dirigentpinnen.

Men så lenge helsa holder, vil han fortsatt være daglig leder av koret som han stiftet i 1940. Ingen i verden har ledet og dirigert et guttekor så lenge. Det har gitt ham en plass i Guinness rekordbok. November og desember er en travel konserttid, med blant annet turné i Nord-Norge som starter i Bodø og avsluttes i Hammerfest.

Programmet
Årets julekonsert starter med en sprudlende korsats fra "Gloria" av Vivaldi, etterfulgt av den vakre "Beati Quorum via" av C.V. Stanford. I den tradisjonelle "Gammel Mariavise" er åtte gutter solister før koret jubler ut med "Sanctus" fra Missa Brevis av Kjell Mørk Karlsen. En liten solistgruppe framfører "De hundrede fioliner" av Eyvind Alnæs til harpe, før Ellen Sejersted Bødtker gir oss en liten harpesolo.

Så kommer fem tradisjonelle julesanger i Per Steenbergs arrangement, med levende lys. Konserten avsluttes med "Gloria" av Vivaldi, med Kåre Nordstoga ved orgelet.

Egenprodusert konsert produsert av NRKs kulturavdeling
Programansvarlig: Erik Østby
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83