Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 11. mars 2000 kl 22.30 Fakta på lørdag: En reise i Iran

Fakta på lørdag: En reise i Iran (ttv)


NRK1 lørdag 11. mars kl 22.30
Fakta på lørdag: En reise i Iran

Islamsk busstur med kvinnelig sjåfør

Kveldens dokumentarfilm fra en bussreise gjennom dagens Iran har fått forsterket aktualitet etter det dramatiske valgutfallet i februar. Reformviljen synes nå ustoppelig i dette islamske landet der presteskapet har vært den dominerende maktfaktor etter sjahens fall i 1979. At en ny tid er i emning får vi bekreftet gjennom \"En reise i Iran\", der vi skal følge den første kvinnelige bussjåfør på jobb mellom Teheran og havnebyen Bandar Abbas.

Mosoumeh Soltan Bolaghie sies å være den første kvinnelige bussjåføren i hele den muslimske verden. Hun representerer et klart brudd på et kjønnsrollemønster regulert av lover og religiøse begrensninger.

Det tar 20 timer å reise fra landets hovedstad og ned til Gulfen. Underveis kjører vi gjennom ørken og fjellandskap, og vi stopper i urgamle småbyer og ved hellige steder. Slik blir dette et portrett av en kvinnelig pioner samtidig som det gir et bilde av et gammelt kulturland på terskelen til en ny tid.

Vi starter tidlig om morgenen hjemme hos Mosoumeh der hele familien forbereder seg på en ny arbeidsdag. Kort etter er vi midt inne i et tilsynelatende kaos på Teherans bussterminal. På bussen utvikler det seg en intim atmosfære mellom passasjerer og sjåfør. Noen av de reisende gir til kjenne sine frustrasjoner over et hardt liv, andre ser fremtiden lysere i møte.

Programskaperne har minimalisert behovet for egne kommentarer. Man lar bilder og lydopptak tale for seg selv. Dette er en teknikk som skaper nærhet mellom skjermebildet og seerne.

Det er et internasjonalt team i produksjonsselskapet Legend Production Limited som står bak dokumentarfilmen. Det dreier seg om tv-folk fra blant annet Iran, Libanon og Storbritannia. Regissør er Maysoon Pachachi.

NRK1 lørdag kl 22.30

Bilder
1. Bli med den første islamske kvinnelige bussjåfør, Mosoumeh Soltan Bolaghie, på tur mellom Teheran og Gulfen.

2. Denne unge jenta er en av de mange vi møter i kveldens iranske \"road movie\".

Dokumentarfilm fra Iran
Originaltittel: Iranian Journey
Regi: Maysoon Pachachi

Pressekontakt i Fjernsynets info.avd.: Siri G. Meyer, tlf 23 04 81 23