Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 15. april 2005 kl 20.45 Italia på menyen

Solens mat – Italia

Bella Italia og god mat med Bo Hagström. (Foto: Allan Olofsson, SVT)
Bella Italia og god mat med Bo Hagström. (Foto: Allan Olofsson, SVT)
O sole mio, eller rettere: O gorgonzola, balsamico, pesto – den svenske Italia-kjenneren og gourmeten Bo Hagström tar oss med til fargerike områder nedover Middelhavets støvel og øyene utenfor.

Serien lar oss oppleve gjeternes kjøkkenkunster på Sardinia, en lunsj i Nord-Italia med ekko fra de gamle etruskere, skalldyrfest på italienske strender m.m. Serien som er i fem deler, åpner Bo Hagström med et besøk til ukjente Marche ved Adriaterhavet.

Rossinis jordbærsted
Landskapet Marche var Rossinis jordbærsted. Her hilser Hagström på noen av egnens "lidenskapelige småprodusenter", disse "matens håndverkere" som programlederen gjerne kaller dem.

Christina Beltrami, en ung jente, framstiller unike oster av sauemelk. Selv har hun gjenoppdaget de gamle grottene der forfedrene brukte å lagre ost. Nå har hun suksess med farfars gamle oppskrift. Når det gjelder ost, legger hun stor vekt på å skille mellom det kunstige og det ekte.

Urbino og Fano
I byen Urbino baker man ennå polentapudding på steinaldervis. I Fano venter lekre skalldyr og fersk fisk. Her drar lokale fiskere garnet for hand, fylt med små blekksprut som grilles over glødende kull. Muslinger kokes i hvitvin med hvitløk og persille. Heng med på en halvtime med liketil og genuin mat! oppfordrer Bo Hagström.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2003)
Originaltittel: Solens mat
Kveldens episode: Smultronställen i Rossinis okända landskap Marche
Produsert av: Sveriges Television
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57