Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. oktober 2002 kl 16.15 TV-aksjonen: Et nytt liv

Krafttak for funksjonshemmede

Åsne Seierstad og Espen Graff leder TV-aksjonen. NRK-foto: Ole Kaland
Åsne Seierstad og Espen Graff leder TV-aksjonen. NRK-foto: Ole Kaland
Kineseren Mark Wang forteller sin utrolige historie, prinsesse Märtha Louise kommer i studio, toppnavn som Gåte, Vamp, Odd Børretzen og Kåre Conradi opptrer – dette og mye mer kan Åsne Seierstad og Espen Graff by på under maratonsendingen i forbindelse med TV-aksjonen ”Et nytt liv”.

For 29. gang siden 1974 er vi kommet til oktobersøndagen viet den store TV-aksjonen på NRK. Pengene fra den nasjonale dugnaden går i år til Atlas-alliansen og arbeidet for funksjonshemmede i fattige land.

Atlas-alliansen er en stiftelse av sju norske interesseorganisasjoner med i alt 300.000 medlemmer. Gjennom TV-aksjonen har de valgt å vise sin solidaritet med funksjonshemmede i fattige land. Søndag 20. oktober har hele det norske folk muligheten til å bidra til dette krafttaket for å gi de svakeste av de svake et aktivt og likeverdig liv.

Pengene fra tv-aksjonen skal gå til 40 prosjekter for forebygging, behandling og rehabilitering av funksjonshemmede i 19 av verdens fattigste land. Det dreier seg ikke bare om tilgangen på de nødvendigste hjelpemidler, men også inkludering og mulighet til å delta på linje med andre. Et viktig mål er derfor å styrke de funksjonshemmedes grunnleggende rettigheter, som skole, helsestell, arbeid og deltakelse.

Atlas-alliansen består av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Norges Handikapforbund, Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Norges Døveforbund/Stiftelsen Signo, Autismeforeningen og Ryggmargsbrokkforeningen.

Over fem timers sending
Forfatteren og journalisten Åsne Seierstad, som blant annet har gjort seg bemerket som NRKs krigsreporter på Balkan og i Afghanistan, skal sammen med TV-sportens rutinerte ankermann Espen Graff lose tv-seerne gjennom søndagens over fem timer lange sending.

Pål Thoresen, kjent som programleder i Etter skoletid og reporter i Reiseradioen, er frittgående intervjuer i Oslo og byr på rapporter fra innsamlingen rundt omkring i byen. Det blir også rapporter fra NRKs distriktskontor i Trondheim, fra Svalbard og fra Meløy kommune i Nordland.

De funksjonshemmede selv, norske og utenlandske, vil prege sendingen både på gjeste- og artistsiden. Lars Ødegård, styreleder i Atlas-alliansen, er på plass i studio hele dagen. Gjennom reportasjer og studiobesøk får vi høre om Atlas-alliansens prosjekter og hva pengene skal gå til, og seerne blir holdt kontinuerlig oppdatert om resultatene fra aksjonen.

Denne søndagen er det siste omgang i Tippeligaen. Underveis i sendingen kommer derfor TV-sporten stadig inn med ferske rapporter og resultater.

Artister
Kåre Conradi. NRK-foto: Anne Liv Ekroll
Kåre Conradi. NRK-foto: Anne Liv Ekroll
En rekke sterke artistnavn opptrer i løpet av dagen. Både Gåte og Vamp har fått fantastiske kritikker for sine ferske album. DeLillos byr på tv-premiere fra sin kommende CD ”Midt i begynnelsen”. Odd Børretzen og hans makker Lars Martin Myhre kommer; også de er ute med et etterlengtet nytt album, ”Kelner”. Kåre Conradi skal synge med Sandvika Storband og lese dikt. Bluesartisten Bjørn ”Stringmachine” Berge er for tiden på turné landet rundt og legger turen om Marienlyst.

Gruppa State framfører sin låt ”Crying Shame”, som er den offisielle TV-aksjonssangen. Den munnrappe rap-duoen Gatas Parlament kommer, og Thomas S opptrer med låta ”Angel of Life”, som føk rett inn på førsteplass på Norsktoppen og som dessuten er filmmusikk til den store kinesiske serien om Mark Wang (se nedenfor). The MoMac Trio, som byr på høytempo rock-blues-country-jazz og ledes av tidligere Havelinas-sjef Tim Scott, er på første gang på tv med en smakebit fra sitt nye album. Vi skal også få oppleve den britiske strykekvartetten Bebeto, som har tatt publikum med storm med sin akrobatiske framføring av klassiske verker.

Monica Johansen og Amund Roar Munkelien er to funksjonshemmede som opptrer i hvert sitt sangnummer med stemmeprakt og innlevelse.

Underveis i sendingen, kl. 16.40, blir det ungdomskonsert i en 40 minutters spesialutgave av VG-lista Topp 20 med Vegard Thomas Olsen og DJ Jaypea.

Mark Wang
Mark Wang da han studerte i Norge for fire år siden. (Foto: Randi Helland)
Mark Wang da han studerte i Norge for fire år siden. (Foto: Randi Helland)
21 år gamle Mark Wang er blitt nasjonalhelt i Kina og ble for et par år siden kjent for norske tv-seere gjennom serien ”Flekke United”, om skolehverdagen ved United World College i Fjaler. Han kommer til studio for å fortelle sin utrolige historie.

Som 12-åring ble Mark lam fra livet og ned etter en flystyrt der over femti passasjerer omkom. Han ble spådd et liv i rullestol av legene, og siden har målet hans vært å bevise at de tok feil. Etter utrettelig trening kan han i dag bevege seg ved hjelp av krykker.

Livet til Mark Wang ble snudd oppned for fem år siden da han møtte dronning Sonja på et rehabiliteringssenter i Beijing. Han ble invitert til å studere ved United World College i Flekke av dronningen, som er skolens høye beskytter.

I Kina er Mark blitt et forbilde og en stor inspirator for andre funksjonshemmede. Nå skildres livet hans i en gigantisk kinesisk tv-produksjon på 20 episoder som følges av flere hundre millioner seere i hjemlandet. Mark spiller seg selv i serien, der også dronning Sonja og andre kjente nordmenn medvirker.

Reportasjer og gjester
Åsne Seierstad har vært i Uganda og laget flere reportasjer for kveldens sending, mens Espen Graff har vært i Sør-Afrika der han blant annet har møtt erkebiskop Desmond Tutu. Det skal også bli utdrag fra dokumentarene som har vært vist i forkant av TV-aksjonen, fra Tanzania, Jamaica og Russland.

Lilian Mariga fra Zimbabwe er prosjektkoordinator for det sørlige Afrika for Norsk Forbund for Utviklingshemmede. Hun har vært på foredragsturné i Norge, og i samtale med Espen Graff forteller hun om sitt arbeid og om sine erfaringer som bestemor til en funksjonshemmet gutt.

Vi skal også møte tiåringen Stine Frydenlund og andre med innsikt i de behov og muligheter som personer med funksjonshemminger har i hverdagen.

Reklamefilm og kalender
Informasjonsfilmen for årets TV-aksjon er innspilt i Cape Town og regissert av Marius Holst. Hovedpersonene i filmen er fiskerkonen Henrietta Marais og hennes funksjonshemmede datter Ackline. Lille Acklines største drøm er å få sin egen rullestol, og å få gå på vanlig skole. Både mor og datter kommer til studio.

Fotografen Morten Krogvold har laget TV-aksjonens kunstkalender med bilder fra Eritrea. Virksomheter som gir minst 2500 kroner til aksjonen, får en kalender. I sendingen forteller Krogvold om sine opplevelser på reisen.

Prinsessens Moldova-reise
Prinsesse Märtha Louise er TV-aksjonens beskytter.
Prinsesse Märtha Louise er TV-aksjonens beskytter.
Prinsesse Märtha Louise har i mange år engasjert seg i de funksjonshemmedes sak og er TV-aksjonen Et nytt livs beskytter. I forbindelse med aksjonen har hun vært på en studiereise i Moldova, Europas fattigste land. I kveldssendingen får vi se opptak fra reisen, og prinsessen kommer i studio for å fortelle om sine opplevelser.

Ekteparet Anne og Frank Jensrud ble verdensmestere i rullestoldans i Japan i 1998. De demonstrerer sine ferdigheter i studio.

Mot slutten av sendingen overleveres stafettpinnen til neste års TV-aksjon ”Rett til å lære”, som går til Redd Barna og deres arbeid for barns rett til utdanning.

Egenproduksjon fra Faktaavdelingen med støtte fra Atlas-alliansen
Programledere: Espen Graff og Åsne Seierstad
Prosjektleder: Ellen Amundsen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99

SENDESKJEMA
14.00-17.30 TV-aksjonen: Et nytt liv – sending 1
(15:45-16:15 Sporten
16.40-17:22 VG-lista Topp 20 – ungdomskonsert for TV-aksjonen)
18.30-19.00: TV-aksjonen: Et nytt liv – sending 2
19.55-21.15: TV-aksjonen: Et nytt liv – sending 3
21.55-22.00: TV-aksjonen: Et nytt liv – stemningsrapport
22.30-23:00: TV-aksjonen: Et nytt liv – sending 4

Tidligere resultater for TV-aksjonen (i mill.)
1974 Det norske Flyktningeråd: 22,5
1975 Norske Kvinners Sanitetsforening: 10,0
1976 Norges Blindeforbund: 13,5
1977 Kirkens Nødhjelp: 54,5
1978 Redd Barna: 42,7
1979 Det norske Flyktningeråd: 74,1
1980 Landsforeningen mot kreft: 79,7
1981 Norges Røde Kors: 84,9
1982 Norsk Misjonsråd: 86,7
1983 Norsk Folkehjelp: 69,4
1984 Amnesty International, norsk avd.: 81,0
1985 Landsrådet for Norske Ungdomsorganisasjoner: 79,0
1986 Kirkens Nødhjelp: 110,0
1987 Nasjonalforeningen for folkehelsen: 115,0
1988 Det norske Flykningeråd: 96,9
1989 "Kvinner i den 3. verden" (46 kvinneorganisasjoner): 88,2
1990 Redd Barna: 139,0
1991 "Et nytt liv" - Blindeforbundet, Handikapforbundet, Norsk Forbund for Psykisk Utviklingshemmede: 102,0
1992 Rådet til fremme av psykiatrisk forskning: 90,0
1993 Norges Røde Kors: 133,0
1994 Norsk Folkehjelp: 123,0
1995 Frelsesarmeen: 148,0
1996 "Miljø for livet" - Framtiden i våre hender, Norges Naturvernforbund, Regnskogfondet, Utviklingsfondet, WWF Verdens Naturfond: 77,0
1997 Den Norske Kreftforening: 177,0
1998 Det norske Flyktningeråd: 130,0
1999 Amnesty International Norge: 121,0
2000 SOS Barnebyer: 156,0
2001 Kirkens Nødhjelp (hiv/aids-prosjekter): 140,1


LENKER
  • TV-aksjonens hjemmeside